Борисов: Евроатлантическото ни партньорство е незаобиколим фактор

Премиерът коментира темата за разкритата група за шпионаж в страната

Нашето евроатлантическо партньорство е незаобиколим фактор. По същия начин методично, при всеки един случай, твърдо ще отстояваме националната си сигурност и независимост, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Силистра. Премиерът коментира темата за разкритата група за шпионаж в страната. Министър-председателят поздрави прокуратурата и службите за свършената работа и изрази недоумение от голямото „радиомълчание“ на другите институции в България по въпроса. „За пореден път се налага да се обявяват за нежелани руски дипломати и с вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители – да спрат да шпионстват в България. Дружбата си е дружба“, добави Борисов. Министър-председателят посочи безспорната евроатлантическа ориентация на страната ни и напомни за огромната работа, свършена от правителството за диверсификация в сферата на енергетиката и на военната техника.

В Силистра министър-председателят Бойко Борисов посети възстановения ферибот, благодарение на който тежкотоварният трафик беше изведен извън града – нещо, за което години наред живеещите в Силистра настояваха. „Това, което поехме като ангажимент, вече е факт“, изтъкна Борисов и напомни, че преди да бъде възстановен фериботът, над 200 тира минаваха през града всеки ден. Министър-председателят специално благодари на румънската страна и изрази надежда, че след възстановяването на ферибота, ще се постигне съгласие и по темата за изграждането на още един мост на р. Дунав. Премиерът Борисов обърна внимание, че транспортният коридор по оста Юг - Север е от голямо значение за целия регион и е важно той да бъде активно развиван. Министър-председателят посочи още, че за цяла Северна България изграждането на АМ „Хемус“ също е ключово и затова правителството  неотклонно следва изпълнението и на този поет ангажимент.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза още, че в рамките на мандата правителството е подпомогнало развитието на община Силистра с близо 10,5 милиона лева, отпускайки включително над 2,3 млн.лв. за болницата в града и 1,6 млн.лева за стадиона. Подобрена е също инфраструктурата на територията на общината. Наред с това за четири години по линия на Министерството на образованието и науката са отпуснати над 6 млн. лв. за подобряване на образователната инфраструктура, ремонти и изграждане на съоръжения в училища и детски градини в област Силистра. Одобрени са проекти и за изграждане на STEM центрове и образователна среда в седем училища на територията на областта за над 1 млн. лв.