МЗ: Всички лечебни заведения в страната са обезпечени с кислород

Наблюдава се повишено потребление, съпоставимо с това през есента

"Всички лечебни заведения в страната са обезпечени с кислород. Наблюдава се повишено потребление, съпоставимо с това през есента, но засега няма сигнали от болниците някъде да липсва кислород“. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов.

Преди две седмици Министерството на здравеопазването разпореди спешна проверка и профилактика на системите за подаване на кислород в лечебните заведения. Причината е увеличаващите се случаи на пациенти с Covid-19 в лечебните заведения.

"Наблюдава се желание на някои от лечебните заведения за увеличаване на обемите и доразвиване на системите за кислород, за да посрещнат по-високо потребление.

През декември месец МЗ закупи за болниците 460 концентратори за цялата страна, които са за по-леките случаи, но които подпомагат ползването на кислород.

В момента потреблението е съизмеримо с това през ноември и декември миналата година, затруднения няма никъде.

Има и достатъчно кислородни бутилки за болниците от павилионен тип, каза още в „Хоризонт до обед“ заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов.

Пачалов добави, че във всички лечебни заведения в страната системите за подаване на кислород са проверени и са минали профилактика.