Кралев: Свършихме огромна работа по отношение на спортната инфраструктура

Сред основните задачи в следващите 4 г. е да бъдат повишени с 200% средствата, които се отпускат за спортните клубове

В този, а и в предходния мандат следвахме амбициозна инвестиционна програма и свършихме огромна работа по отношение на спортната инфраструктура. Правителствата на ГЕРБ направиха нещо невиждано в сектора. Инвестициите в спортна инфраструктура достигнаха 500 млн. лв. В много градове вече има модерни съоръжения, които отговарят на изискванията за провеждане на международни състезания от най-висок ранг. В София, Русе, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Шумен и на много други места се построиха и продължават да се строят многофункционални спортни зали. Това споделя в интервю за "24 часа" министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Опитваме се да наваксваме изоставането, защото близо 25 г. в спортните обекти не беше забит и един пирон. Нямахме нито една зала, която да може да приеме голяма надпревара. Обърнахме тази тенденция с мащабни инвестиции. Само Министерството на младежта и спорта със собствени средства подпомогна изграждането и модернизирането на близо 100 обекта - тренировъчни зали, съоръжения за елитен и масов спорт, стадиони. Наваксахме много в основополагащи спортове като лека атлетика, бокс, борба, вдигане на тежести и др., които са носили радост на българите през годините. Няма как да очакваме добри резултати, ако спортистите нямат условия за подготовка. Много от атлетите ни са изключително доволни от това, което сме свършили" , посочва Кралев.

По думите му иззграждането на физкултурни салони в училища също е бил  важен ангажимент, тъй като българските деца заслужават да имат най-добрите условия за спорт.

"Увеличихме със 70% средствата за спорт на над 1 млн. деца, ученици и студенти. Тези средства ще се използват от детските градини, училищата и университетите за закупуване на спортни уреди и участие в състезания. Планираме в следващите 4 г. да бъдат изградени още 100 физкултурни салона, както и да се построят спортни площадки във всяко училище. Това е правилният път и няма да се отклоняваме от него", категоричен е Красен Кралев.

Спортният министър отбелязва, че сред основните задачи в следващите 4 г. е да бъдат повишени с 200% средствата, които се отпускат за спортните клубове, тъй като това са местата, които изграждат бъдещите шампиони на България.