Български дебютант с бронз на европейското по щанги в Москва

С три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации

За трети пореден ден българските щанги печелят медали на продължаващото в Москва европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. Този път го заслужи 21-годишнитя дебютант Валентин Генчев, осигурил си бронза в кат. 67 кг, наред със среброто в изтласкването. Другият наш представител Петър Ангелов остана седми в крайното класиране.

И двамата завършиха изхвърлянето с по 138 кг, като изпълниха програмата максимум от по три успешни опита: Ангелов със 130, 135 и 138 кг за шестото място в движението и Генчев със 132, 136 и 138 кг за седмата позиция преди паузата. В изтласкването Генчев бе голямата изненада и разочарова много от фаворитите. Българинът направи три отлични опита – на 168, 173 и 177 кг, с които си осигури двубой 315 кг, достатъчни за бронза, а с последното си излизане на подиума грабна и среброто в движението. Петър Ангелов премина с успех през 157 и 162 и не можа да вдигне 169 кг, с което двубоят му стана 300 кг. Шампион с 323 кг е турчинът Мохамед Озбек, а втори е италианецът Мирко Дзани с 318 кг.

Дебютантът сега при мъжете Валентин Генчев е представител на школата от Стара Загора с треньор Стоян Стоянов и преди две години спечели бронз на европейското до 20 г. в Букурещ. Петър Ангелов е състезател на клуб „Христо Бъчваров“ - Сливен, негов баща и треньор е бронзовият олимпийски медалист от Атланта 1996 и най-предното му класиране досега бе 7-ото място на европейското преди две години в Батуми.

С три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и бронзът днес на Валентин Генчев. Нашите са лидери и в общото подреждане с всички отличия в движенията със 7 златни, три сребърни и два бронзови медала.

Спортният министър Красен Кралев поздрави Валентин Генчев за отличното му представяне. Кралев следи изкъсо продължаващото в Москва европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени и подкрепя нашите състезатели.