Томислав Дончев: Длъжни сме да предложим правителство

"Политическият реваншизъм не е добра технология и не носи нищо добро на обществото", коментира вицепремиерът

Ще предложим правителство не като политически знак, а такова, което от ден първи може да гони амбициозни цели, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция в централата на партията.

"Победителят е един като брой гласове, като това кой е на първо място в община, област и брой народни представители, но най-важното е, че това е победа, въпреки всички, въпреки горещото политическо лято на миналата година, въпреки естествения ефект на изхабяване от престоя във властта, въпреки пандемията, въпреки агитацията в изборния ден и тоталната консолидация на няколко политически сили", коментира Дончев.

Той изказа благодарност към всички български граждани, които въпреки опитите да бъдат отвратени от изборния процес, са излезли да гласуват.

"Българската демокрация е жива. Искам да благодаря на всички български граждани, които за сетен път ни дадоха своята подкрепа. За нас това е дълг и отговорност“, подчерта вицепремиерът.

"Готови сме с предложение за кабинет: министър-председател, министри, както и номинация за председател и заместник-председател на българския парламент. Имайте търпение няколко дни. Ще научите и едното, и другото", коментира Дончев. Той подчерта, че не са водени разговори и преговори с „Има такъв народ“.

"Дали трябва да има предсрочни избори, аз мисля, че демокрацията никога не може да бъде предозирана. Колкото пъти трябва да има избори, толкова. Няма как един политик да се притеснява да се яви на състезание или проверка. Съвсем друг въпрос е серия от краткосрочни правителства се отразяват на дългосрочните цели на страната. Мисля, че не се отразяват добре“, коментира още той.

Дончев подчерта, че няма уплах от предполагаем служебен кабинет на президента Румен Радев. "Не искам да правя внушения, но политическият реваншизъм не е добра технология и не носи нищо добро на обществото. Целенасочените удари или преследване на политическия противник са дребни политически сметки", допълни той.