Кои отбори ще спечелят групите си на Евро 2020

Само няколко дни остават до началото на Евро 2020 и естествено обсъждането и прогнозите за мачовете от групите са на дневен ред. Форматът на провеждане на това Европейско първенство по футбол е малко по-особен от досегашните, защото мачовете ще се проведат на единадесет стадиона в единадесет различни държави в Европа. Началото ще бъде дадено в Рим на стадион „Олимпико“, а финалът е в Лондон на стадион „Уембли“. Една част от отборите ще са облагодетелствани поне в груповата фаза да играят на свой стадион. Общо групите на турнира са 6, като от тях се класират първите два отбора, както и четирите най-добри трети отбори от групите.

В група А са отборите на Италия, Турция, Уелс и Швейцария. Откриването на първенството ще е с мача Италия – Турция, както казахме на стадион „Олимпико“ в Рим. За фаворит в тази група се счита тима на Италия, като букмейкърите дават коефициент около 1,5 за тяхно спечелване на групата. Швейцария и Турция според букмейкърите имат равен шанс и тяхно евентуално спечелване на групата е оценено с коефициенти около 5-5,50. С най-малък шанс тук е тимът на Уелс, коефициент 9 е доста висок за такъв тип залози. Вероятно прогнозите на анализатори и букмейкъри ще се сбъднат, тъй като италианците са в много добра форма и не би трябвало да имат проблеми срещу останалите отбори в групата, а и ще играят мачовете на своя земя. Битката тук ще е за второто място и евентуално за трето с добри показатели.

Група В е събрала отборите на Дания, Белгия, Финландия и Русия. Напълно закономерно с оглед на футболистите, с които разполага за фаворит за спечелване на групата е сочена Белгия. Тук два от отборите ще имат възможността да играят на своя земя, защото мачовете ще се провеждат в Копенхаген и Санкт Петербург. Именно Русия и Дания ще са основните конкуренти на белгийците. Дания да спечели групата се оценява с коефициент около 3,70, докато това да стори Русия е с коефициент 5. Като много минимални се оценяват шансовете на Финландия, тяхно спечелване на групата би донесла на всеки заложил 1 лева за това цели 17. Естествено вероятността това да се случи е малка, още повече, че финландците са в доста слаба форма поне към момента.

Нидерландия, Украйна, Австрия и Северна Македония влизат в група С. Като почти сигурно се оценява спечелването на първото място от тима на Нидерландия, коефициентите за това са около 1,40-1,45. Украйна е втори претендент с коефициент от 5,50, а Австрия с 6,50 е трети. Логично е нашите съседи от Северна Македония да са посочени за аутсайдер в групата, защото това им е първо участие на голям форум. Макар и с минимални шансове да спечели групата, това се оценява с коефициенти над 20, македонците според мен могат да объркат сметките на някой от останалите тимове. Играта, която показва отбора не е никак лоша и лично за мен няма да е изненада да видим Северна Македония на осмина финал.

Група D ще срещне отборите на Англия, Хърватия, Чехия и Шотландия. Абсолютен фаворит за спечелване на групата е тимът на Англия, като коефициентите са от порядъка на 1,4. Хърватия изпреварва с много останалите два отбора и нейно спечелване на групата се оценява с коефициенти около 4. Доста по-неочаквано ще е спечелване на групата от Чехия и Шотландия, това е с коефициенти от 13 за Чехия и 17 за Шотландия. Всичко в групата може да се завърти след първите мачове, защото отборът на Англия се изправя срещу доста трудния тим на Хърватия, а Шотландия на своя земя може да победи Чехия. Предстоят ни интересни срещи в тази група.

В група Е са отборите на Испания, Полша, Швеция и Словакия. Традиционно иберийците са считани за фаворит не само за спечелване на групата, но и за спечелване на титлата.  Словакия според анализатори и букмейкъри е аутсайдер, като спечелване на групата от тях се оценява към момента с коефициенти около 15. Испания е с коефициент около 1,3-1,33, а втори фаворит е Полша с коефициент около 6,50. Шведите са малко подценени според мен и тяхно спечелване на групата е с коефициент от 7. Тук е много възможно да видим изненадващи обрати и Испания да не успее да заеме първото място в тази група.

Много интересна е група F. Един срещу друг тук ще видим отборите на Германия, Франция, Португалия и Унгария. Нищо чудно от тази група да излезе новия европейски шампион. Още в първия мач стартираме със сблъсъка Франция – Германия, като тези два тима са оценени с най-високи шансове за спечелване на групата. Германия е с коефициент около 2,20, а Франция 2,30. Португалия е оценена с 4,50, а Унгария с огромния коефициент 41. Със сигурност тук ще видим много интересни сблъсъци, да не пропускаме факта, че Кристияно Роналдо вероятно играе своето последно европейско първенство и познавайки характера му, той ще иска да блести. Германия не е сред първите фаворити за спечелване на титла към момента, видимо си имат и проблеми в отбора, но във футбола немските отбори не са никога за подценяване.

И така остават ни броени дни и началото ще бъде дадено. Първенството се очертава като интересно, в груповите фази може да видим много изненади и до последно да не се сбъдват прогнозите за това  кой ще спечели Евро 2020.