Политолози: Слави Трифонов продължава да прави шоу

"Да тръгнеш с това, че коалиция е мръсна дума, е да си срежеш дървото под краката", коментира Георги Проданов

"Това предложение показва нежелание да има кабинет, а желание Слави Трифонов да получи цялата власт", заяви политологът Георги Проданов в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Според него има два варианта за политическото бъдеще пред шоумена-политика.  "Първият е безусловна подкрепа, независимо от кого, и кабинетът да бъде оставен да работи нещата, които е заявил. Вторият вариант е кабинетът да не бъде подкрепен и предполагам, че след това Трифонов също няма да подкрепи никого. И да се върви към избори 2 в 1 наесен", посочи той.

Политологът Христо Анастасов изрази мнение, че Трифонов прави шоу с предложеното правителство, а приоритетите му не могат да спечелят никого. 

"Липсва напълно ясна визия за дълбоките реформи, които бяха заявени от всички партии на протеста, включително и от хората на Трифонов. Протестът беше за съдебна реформа и счупване на корупцията, а не за изпращане на хора в Космоса и дострояване на магистрали", категоричен е той. "Проблем на офертата му е заявката за управление, което не демонстрира нищо различно. Правителството може да управлява, продължавайки нормалния ред - хеликоптери, магистрали, детски градини", допълни политологът.

Той е на мнение, че Трифонов е направил грешка, заклеймявайки думата "коалиция" като мръсна.

"Да тръгнеш с това, че коалиция е мръсна дума, е да си срежеш дървото под краката. Един политик носи отговорност, защото е излъчен от хората. Но следването на настроенията на хората във всеки един момент, което прави Слави Трифонов, което правеше и Бойко Борисов в голяма част от управлението си, води до катастрофа. Коалиция не е мръсна дума в една парламентарна република с пропорционална система", изтъкна Анастасов пред Bulgaria ON AIR.

"Не съм сигурен, че президентът спи спокойно от вчера, защото действията на Трифонов бяха изненадващи. Наесен, ако се потвърди сценарият, че Трифонов върви към цялата власт, няма гаранции, че президентът ще бъде преизбран. Отново той трябва да удари по масата или да си вдигне юмрука и да се появи на сцената. Другият сценарий е на следващи избори Трифонов или друг кандидат на ИТН да бъде избран", смята Проданов.

"Със сигурност сегашното правителство изглежда по-сериозно и по-професионално от проекта на Слави. И много по-експертно и независимо от предишното правителство на ГЕРБ. Въпросът е докъде ще се стигне с избори след избори. И аз мисля, че вероятният сценарий са едни нови избори", завърши Анастасов.