"Има такъв народ" представя днес проектокабинета си

"Има такъв народ" ще проведе разговори в Народното събрание с три политически сили, на които ще представи структурата и състава на своя проектокабинет.

Първата среща ще бъде с представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме", след това партията на Слави Трифонов ще има разговори с "Демократична България" на Христо Иванов, а последната среща е предвидена е с БСП.

На 30 юли президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на Пламен Николов, който беше номиниран за премиер от ИТН. Докторът по философия който идва от частния бизнес, заяви, че ще състави правителство в посочения от закона срок.

Пламен Николов обяви, че има пет приоритета: 1. Планът за възстановяване и развитие; 2. Преизчисляване на пенсиите; 3. Правосъдна реформа; 4. Подготовка за възможна нова вълна на пандемията от коронавирус; 5. Мажоритарен вот. "Надяваме се да получим подкрепата за тези 5 приоритета в парламента. Държим да получим подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", заяви на свой ред Тошко Йорданов.

Това е вторият проектокабинет, който предложиха от ИТН. Първият бе начело с бившия министър от НДСВ Николай Василев. Той беше предложен от Слави Трифонов в деня след провеждането на предсрочните парламентарни избори, още преди да се известни крайните резултати от тях. Малко по-късно под натиска на общественото мнение Трифонов бе принуден да оттегли предложението си.

Седмицата преди връчването на мандата ИТН проведе преговори с трите партии – ДБ, БСП, ИБГНИ и ДПС,  на които бяха обсъдени политиките в редица области. Всички участниците в тях заявяваха, че се водят разговори за политики, а не за личности и назначения.

Въпреки това още в средата на миналата седмица от „Демократична България“ отправиха остри критики към ИТН, които продължиха с разменя на реплики между лидерите на двете формации Христо Иванов и Слави Трифонов. Трифонов обвини ДБ, че се интересуват от постове, въпреки че са четвърта сила. Според него те се правят на по-важни, отколкото са. А Иванов отрече това и заяви, че никога не са искали постове и тяхната единствена цел е разграждане на модела на Сараите.