Стефан Янев: Ситуацията с пожарите в страната е овладяна

„В момента пожарите са овладени. С днешна дата единственият тревожен район е в Югово, където теренът е пресечен и са съсредоточени всички сили, включително и летателна техника.“ Това заяви в парламента служебният министър-председател Стефан Янев.

По думите му последният трагичен случай с пожарите е показал, че мерките за безопасност не са съвършени и винаги има недостатъци, които са били платени с най-скъпото - човешки живот.

„В тази връзка държавата през годините е създала организация, която най-общо казано включва взаимодействието на три ведомства: МВР, съответно ГДПБЗН, Министерството на земеделието, храните и горите, и разбира се Министерство на отбраната, където има подготовка с наличната техника да помогне на населението при бедствия и аварии“, добави Янев и поясни, че не се изключват доброволците, които много помагат.

От думите му стана ясно, че в страната ни има 17 автоматизирани кули за наблюдение и откриване на пожари.

„В процес на изграждане са нови 13. Те се изграждат в районите на Берковица, Сливен, Благоевград, Бургас“, обяви той и увери, че финансирането за изграждането им е осигурено.