БАЗ и СЗБ: Време е да стартират разговори, закъснели сме

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своята благодарност към директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев за отправената покана да обсъди заедно с представители на българския бизнес „Спазването на противоепидемични мерки въведени със заповеди на министъра на здравеопазването на територията на гр. София и страната“.

Смятаме, че това е правилен подход към намирането на възможно най-добрите решения за всички. Убедени сме, че за да се обсъждат на срещата и мерките „за страната“ на нея трябва да бъде и министърът на здравеопазването. Така организирана, оставаме с впечатлението, че става дума основно за София, но когато се работи на регионален принцип, това изключва получаването на подкрепа за бизнеса. Не приемаме никакво затваряне, но и при ограничаване трябва да ни компенсират“, категорични са от бранша.

За да бъде напълно продуктивна срещата и на масата да се поставят всички проблеми и гледни точки, задължително трябва да бъдат поканени министрите на туризма, финансите, икономиката и труда и социалната политика. Или техни представители, оторизирани да взимат решения, смятат те.

Тяхното присъствие е наложително, за да стартират разговори за създаването на социално-икономически мерки. Въпреки че беше обявено, че са предвидени средства за такива, но те не могат да бъдат използвани преди да се актуализира бюджетът, до момента не е започнала работа, или поне ние не сме уведомени и не участваме, по създаването на програми за подкрепа на засегнатите бизнеси. Така, дори актуализацията да бъде приета от Народното събрание, ще отнеме поне месец преди да се стигне до изработването на конкретни механизми за компенсации на бизнеса и подкрепа за служителите. Според нас представители на държавата и частния сектор отдавна трябваше да са стартирали работа по разработването на тези програми и не бива да се губи повече ценно време. Защото в противен случай можем да изпаднем в ситуация, в която има средства, но да няма механизъм за тяхното използване по предназначение“, коментират двете браншови организации.

Вярваме, че ще се съобразите с това наше предложение, което смятаме за изключително разумно, и въпросните министри или техни представители ще бъдат поканени и ще присъстват на срещата в Гранд Хотел „Милениум“ на 18 август“, завършва поканата.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"