Кантарджиев: Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването

Какъв процент от ваксинираните и преболедувалите могат да се заразят отново с COVID-19

"Не трябваше да стигаме до тази зона и не трябваше да пропускаме тези 100 златни дни, когато нямаше епидемично разпространение в страната. Трябваше да се ваксинират максимален брой хора. Трябваше в края на юли началото на август да се обърне внимание на мерките, защото сега виждате какво става", заяви в-ефира на „Здравей, България” по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев - консултант към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ.

"Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация – около 40-50 души на 1000, но го преминават леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Около 5% от ваксинираните могат да се заразят отново. Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването”, каза още проф. Кантарджиев.

Относно третата игла, според него от СЗО са против от морална гледна точка, тъй като голяма част от Африка не е ваксинирана. Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от ваксината дават достатъчен имунитет.

"Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените такива, ще ни спасят”, обясни проф. Кантарджиев.

Според него специалистите в МОН са взели правилно решение за присъствен старт на учебната година. Той смята, че мерките е трябвало да се затегнат леко в края на юли. Трябвало е да се обърне внимание и на ваксинацията. Проф. Кантарджиев е на мнение, че планът на здравното министерство трябва да се спазва. Той посочи, че страната ни отново е начело на класацията по смъртност от COVID-19 в Европа.

"За три дни достигаме броя на починалите, колкото при поредица от атентати в Кабул. А това не е малко", добави той.