Проф. Витанов: Делта вариантът удря всичко наред, дори и бебета

Неблагоприятният сценарий на пандемията се реализира, заяви математикът

Делта вариантът удря всичко наред, даже и бебета. Този щам издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо. Това заяви математикът проф. Николай Витанов в ефира на "Здравей, България" по Нова тв.

„Неблагоприятният сценарий на пандемията се реализира. Забелязахме нещо много интересно. София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от „червената зона” и да се връща в „жълтата” през лятото. Това означава, че има случаи, които се губят, защото болните не се регистрират. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи”, каза още професорът. По думите му смъртността от COVID-19 ще остане висока поне до края на септември.

И допълни, че в момента Северозападна България все още не е толкова сериозно засегната. След седмица обаче нещата ще се променят. Витанов обяви още, че 10 души заразяват повече от 13.

Областите със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.

"Преди очаквахме пикът да бъде в средата на септември. В момента обаче хората със симптоми не се регистрират и затова може да се получи вторичен пик, който да е по-сериозен. Има вариант и двата пика да се слеят в един по-голям”, заяви Витанов.

Той допълни, че вероятно няма да достигнем 40-45 % положителни проби на ден, тъй като капацитетът на лабораториите в момента е по-голям.