Д-р Мирослав Ненков: Пациентопотокът лека-полека нараства

Общество

06-09-2021, 11:07

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Мирослав Ненков: Здравеопазването у нас и по света е нещо много скъпо

"Епидемията си има своята логика”, смята той

"Не работя на първа линия и директно с болни с коронавирус. Държа да го подчертая. Но пациентопотокът лека-полека нараства. Това е нормален процес. Епидемията си има своята логика”.  Това заяви в предаването „Здравей, България” д-р Мирослав Ненков.

Той коментира и слабата ваксинация и недоверието на хората. Според него от години доверието между лекарската гилдия и пациентите е торпилирано.

„Има един процес, който тече от времето на маркобесния комунизъм, който набива клин  между моята гилдия и пациентите. Дойдоха комунистическите промени, които и до ден днешен ни морят. Тогава лекари като мен трябваше да говорят с пациентите за пари и това руши доверието. После се появи тази криза, която лично бившият премиер менажира и лично донаби този клин между нас лекарите и пациентите със създаването на 7 щаба, 8 други структури, с чисто политически решения, идващи от щаба”, заяви Ненков.

„Не ни вярват. Хората не се питат защо властите ще имат сметка да изкарват данни с много заболели и много починали. Защо ще те чипират, с какво си важен за някого?”, коментира д-р Ненков.

По думите му има лекари, които отказват да влязат в COVID отделенията. „Защо да се жертват? Кой ще ги задължи? Заради премиера Янев ли?", попита той.

„Вирусът се предава лесно, може да се изкара тежко. Вече има ваксини, имаме опит с тях. Те не са толкова тежки и страшни. Вероятността ваксината да направи щета е много по-малки от тази да ни даде полза", добави той.

Според него не могат отделни гилдии и хора да бъдат задължени да се имунизират. „Или се задължават всички, или не. Няма достатъчно смел лидер, който обаче да каже, че ваксинацията става задължителна", каза д-р Ненков.