Проф. Витанов: Оформя се вторичен пик на COVID вълната и висока смъртност

Развитието на епидемията е според очакванията, обяснява той

Развитието на COVID-епидемията е според очакванията, а те са: вторичен пик на COVID-вълната и висока смъртност. Това пише във Facebook проф. Николай Витанов.

Той посочва, че броят на областите на ниво 4 - "тъмночервена зона", расте полека. 

"Днес има нови кандидати. Единият е вече явен, другият все още се крие. Ямбол е явният кандидат и това се вижда на картата на риска, съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Коя област е скритият кандидат? Скрит, защото не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият кандидат и това е Благоевград“, пише експертът. 

По думите му прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост очертава формирането на "тъмночервена зона" в Западна България. Той уточнява, че София-град и Пловдив наскоро са влезнали в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно.

"Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. За мен това е подвиг и затова казвам на всички, борещи се със заразата в тези две области - голямо БРАВО“, пише още математикът.

"Кърджали, Смолян и Плевен са относително най-добре засега. Кърджали си бяха добре преди седмица и за тази седмица им обещах относително спокойствие. Имат го. Плевен, ако си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните мерки. Ето, ходът им тогава, днес дава резултат", посочва проф. Витанов.

"Днес базовото репродуктивно число е 1.128. Както виждате, не се движи към 1.3, натоварването на здравната система се очаква да се увеличава много плавно. Тя се справя и това е успокоително, но не бива да се забравя великият закон за преминаване на количествените измининия в качествени -  ако натискът продължи дълго време, системата може да бъде натоварена до критични нива и да поддаде.", предупреждава той.