Проф. Николай Витанов: Вирусът ни пече на бавен огън

Очакванията на математика са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията

Вирусът ни пече на бавен огън, неговата тактика е да катурне здравната система чрез постепенно увеличаване на натиска върху нея. Здравната система все още има сили да се брани, но тая работа няма да продължи още дълго, ако натискът на вируса се запази. Това написа проф. Николай Витанов на профила си във Фейсбук.

Разпространението на заразата в страната е леко преобладаващо дифузно. 15 области са с такова разпространение, в началото на миналата седмица бяха 11. И този показател е влошен. С две думи - и тази седмица няма да е лека, отбелязва математикът.

Ето какво пише той:

"Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека. Днес са 7 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град вече е кандидат за ниво 4. Скоро кандидатурите на Ямбол и Благоевград ще се появят отново. Из Родопите положението е по-спокойно. Както виждате, прогнозата ми, че няма да има тотален локдаун и че броят на регистрираните случаи няма да стигне 10 000 на 15 октомври, ще се сбъдне.

Следва прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Кърджали пак е в оранжево. Още една относително спокойна седмица ги чака хората там. Из областите по Родопите - също ще е относително спокойно. Очакванията са много тъмно червената зона в западна България да се формира пак във втората половина на седмицата.

На картата на риска съгласно нашата методология София-град и Пловдив все още не са влезли във виолетовата зона. Като прибавим към това и факта, че днес базовото репродуктивно число е 1.03, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията."