Ричард Алибегов: Истината е, че в момента няма държава

Ще започнат да фалират хотели, фирми и фабрики, прогнозира председателят на БАЗ

Истината е, че в момента няма държава. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в предаването "Денят ON AIR".

"В момента имаме рестрикции в капацитета и работното време, по принцип свито потребление, доставните цени са скочили с 15-20% към нас заради скъпия ток и бензин, поскъпване на тока, държавна помощ няма абсолютно никаква... Заболя ме устата да говоря за мярката 60/40. Но тази мярка, която беше прекрасно направена от ЕС и която за година и половина спаси страшно много работни места, някой дойде, смени дизайна на  мярката и тя стана неизползваема. Пари за бизнеса няма", посочи Алибегов.

"Няма да издържим дълго време тестовете срещу Ковид-19 да са 10 лева. Още повече, че държавата анонсира, че тези тестове ще бъдат безплатни. Какво стана? Ние нямаме друга опция", заяви той.

"Зеленият сертификат", който се опитва в момента да въведе Министерството на здравеопазването, няма как да проработи, тъй като ние се опитваме да го въведем при 20% ваксинирани, а в другите държави е било въведено при 60% ваксинирани", подчерта Алибегов. И добави, че са казали на здравното министерство, че ако ще отварят икономиката и ще вкарват "зелени сертификати" на 20%, ще фалира икономиката. 

"Ние сме твърдо против да наложат да се работи със сертификати само в ресторантьорския бранш. Каквото е за всички, това трябва да е и за нас", заяви още председателят на Българската асоциация на заведенията пред Bulgaria ON AIR. 

"Днес синдикатите и работодателите опитаха всичко да се разберат по някакъв начин с правителството, имаха много хубави идеи, предложиха ги. Както казаха на пресконференцията: Да, видяхме се, поговорихме си. Намерения много, решения - никакви", добави още той.

Утре ще се проведе поредният протест на ресторантьорите и според Алибегов "това е формата на недоволство, която трябва да изкажеш, когато ти си пробвал всичко, а отсрещната страна няма нищо."

Председателят на БАЗ изтъкна, че ако ситуацията остане такава, в следващите месеци ще започнат да фалират хотели, фирми и фабрики. Това по думите му е абсолютна абдикация на държавата.

"Очакваме държавата да си влезе в ролята и да почне да взима мерки, а не да бутаме до избори", каза още Ричард Алибегов.