Удължават срока на сертификатите за преболедуване на 12 месеца?

Издават зелен сертификат и след поставяне на първа игла

Предстои валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 да бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол. Такива сертификати ще могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в МЗ. „Информационно обслужване“ АД работят усилено и ни увериха, че най-късно в понеделник ще могат да се издават сертификати за преболедували, установени с антигенен тест. Право да получат документа ще имат всички, диагностицирани с антигенен тест след 01.12.2020 г., когато официално за България антигенният тест е приравнен на PCR теста“, допълни здравният министър.

Това решение стъпва на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология. В министерството вече е постъпила позицията на Експертния съвет по инфекциозни болести, с главен координатор проф. Червенякова, като членовете на съвета единодушно подкрепят удължаването валидността на сертификата. Постъпило е и становището на Експертния съвет по епидемиология, с главен координатор проф. Стоилова, като в документа също се изказва съгласие. До края на деня се очаква и позицията на проф. Мурджева и колегите ѝ от Експертния съвет по клинична имунология. В предварителен разговор от там също е изказана подкрепа. Това стана ясно от думите на зам.-министър д-р Тома Томов.

До края на деня това ще бъде уточнено в заповедта на здравния министър за въвеждане на противоепидемичните мерки в страната. В заповедта ще бъде отразено и признаването на поставена първа доза от двудозовите ваксини за сертификат за ваксинация с валидност 1 месец, който да важи на територията на страната, до поставянето на втората доза от съответната ваксина.

Във връзка с постъпили предложения от бизнеса и браншови организации относно въвеждането на зеления сертификат, Министерството на здравеопазването взе решение до понеделник, 25 октомври, да се даде гратисен период, по време на който в случай на установени при проверка нарушения, няма да бъдат налагани глоби, а единствено ще бъдат издавани предписания.

За да бъдат подпомогнати обектите, чиито служители трябва да отговарят на изискванията за зелен сертификат, регионалните здравни инспекции ще предоставят на управителите им безплатни антигенни тестове. „По този начин ще ги улесним да се включат в процеса по прекъсване на епидемичната верига и по излизане от тежката ситуация, в която се намираме“, посочи министър Кацаров. Здравният министър коментира, че по отношение на държавната администрация на този етап се обмисля единствено „зелен сертификат“ да се изисква от служителите, които обслужват директно граждани.

Безплатни тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории, като регионалните здравни инспекции ще сключват договори с тях, а в договорите ще е фиксирана пределна цена за пробовземане.

Каква е ситуацията в лечебните заведения у нас обясни ръководителят на реанимацията в една от най-големите болници в страната – „Александровска“ – проф. Атанас Темелков: „Основният проблем е, че пациентите пристигат твърде късно, след продължително самолечение в домашни условия. 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания като диабет, хронична бъбречна недостатъчност и др.“. За съжаление доста хора не посещават лекар навреме, пристигат с нелекувани придружаващи заболявания и усложнено здравословно състояние, което много често изисква интубиране и поставяне на апаратна вентилация. Затова трябва да се работи и по посока на профилактиката, в т.ч. носенето на предпазни маски, спазването на дистанция и т.н., стана ясно от думите на проф. Темелков. Той посочи, че медицинският персонал вече е на края на силите си, в „Александровска“ медиците дават по 10-12 дежурства в COVID-секторите месечно, като в същото време продължават да дават дежурства в другите структури на болницата.

„Вече сме в критична фаза по отношение осигуряването на легла и това е една от причините да наложим тези мерки. Алтернативата е пълен локдаун. Правим всичко възможно, за да не допуснем затваряне на държавата, както при предишни вълни. Успехът на това начинание зависи от всички нас като граждани. При първа възможност временните мерки ще бъдат премахнати“, беше категоричен министър Кацаров.