Директорът на "Пирогов" за битката с коронавируса: 9 от 10 човека в реанимацията умират

Пренебрежимо малка част от починалите са ваксинирани, заяви проф. д-р Иван Поромански

"9 от 10 човека в реанимацията на "Пирогов" умират. Такива са цифрите и в другите болници. Важен е обаче процентът на смъртността за всеки един от нас, който губи близък - той е 100%. Пренебрежимо малка част от починалите са ваксинирани”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” изпълнителният директор на УМБАЛ "Пирогов" проф. д-р Иван Поромански.

"Наистина не виждам нуждата да убеждаваме някого. Като виждате какво се случва – има само една опция. Това заболяване е много неприятно и ако някой смята, че ще му се размине – греши много”, добави той.

"Всички вълни до този момент бяха много тежки. През първата имаше много неизвестни. Сега има много пациенти, но персоналът ни е подготвен”, обясни проф. Поромански.

"В нашата болница постъпват тежко болни. Не би трябвало да чакат дo последния момент. Често се случва пациенти да трябва да бъдат интубирани веднага”, добавя изпълнителният директор на „Пирогов”.

Той каза още, че медиците нямат способ, чрез който да установяват фалшиви ваксинации. И обясни процентът на ваксинираните починали с това, че мнозина от тях имат редица придружаващи заболявания и по-скоро именно те водят до фаталния край.

"Има антитела, които са специфични и са точно срещу този вирус. Има и други. Ние направихме изследване през лятото, защото голяма част от персонала ни е преболедувал. Наличието на  специфичните антитела може да бъде установено и предполагам това е желанието на правителството. Но този вид тест не може да се направи във всяка лаборатория”, добави проф. Поромански.

"Аз не обичам да карам хората да правят нещо насила. То трябва да бъде осъзнато. Това за българина е много трудно. Ние закупихме бързи тестове за нашия персонал, който не е ваксиниран. Още през първия ден много от колегите се наредиха на опашката за ваксинация”. Така директорът на „Пирогов” коментира изискването за зелен сертификат на медиците от лечебното заведение.