Проф. Николай Витанов: Връщането на децата в училище е рисково

"Докато Пловдив и Ловеч не светят в тъмночервено, няма да има локдаун", заяви математикът

Не излизаме от Долината на плача. Пречупи се тенденцията на увеличаването на новозаразените на ден, октомврийският пик си мина. Оттук нататък обаче имаме продължаващо увеличаване на активните и смъртни случаи. Тази тенденция ще се пречупи малко след 14 ноември. Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред bTV.

По думите му това развитие е "поднесено на Радев за президентските избори".

"Ако до края на ноември новозаразените паднат до 2000 души на ден и българите не се отпуснат да пренебрегват противоепидемичните мерки, ще посрещнем с малко заболели Коледа", заяви проф. Витанов.

"Докато Пловдив и Ловеч не светят в тъмночервено, няма да има тотален локдаун. Аз и преди това предвидих, че преди изборите няма да има пълен локдаун", заяви Витанов.

"Връщането на децата в училище е рисково и може да увеличи броя на инфектираните, защото това е естественото развитие при събиране на много хора на едно място", а "това са 700 000 души в активната зона на коронавриуса", смята математикът.

Затова такова връщане на учениците в класната стая трябва да е много добре организирано, но според него в България това е трудно да стане.

По думите на проф. Витанов страната ни е най-зле по брой смъртност в ЕС. Той припомни, че е предвидил тази КОВИД вълна още на 15 юли и е имало достатъчно време да се вземат мерки.