Проф. Витанов: Има три варианта за разпространението на COVID-19 у нас следващите месеци

Какъв ще е сценарият зависи от нас, уточни математикът

"Връщането на всички ученици и учителите в час означава да върнем грубо 800 00 човека в помещения, където трябва да прекарат дълго време заедно. Това означава, че рискът се повишава. И с течение на времето това ще се отрази върху заболеваемостта", заяви математикът проф. Николай Витанов пред bTV.

"В момента имаме положителни новини - спад, вървим надолу", посочи той. От думите му стана ясно, че има три варианта за разпространението на COVID-19 у нас следващите месеци. Той ги е описал подробно и в профила си във фейсбук.

По думите му устойчивият вариант за развитие на ситуацията е да паднем под 2000 нови случая и под 100 починали на ден.

Математикът смята, че позитивният сценарий може да се осуети, ако помислим, че всичко е свършило. "Текущият спад може да се обърне и да тръгнем пак нагоре. Какъв ще е сценарият зависи от нас", уточни математикът.

Според него изборите няма да повлияят съществено на разпространението на вируса, но има риск по време на празниците в края на годината, когато у нас се завърнат българи от чужбина, които са с по-слабо ваксинационно покритие. Ефектът от това ще се почувства в началото на следващата година.