ГЕРБ със скандални разкрития за уволнената шефка на ДКК

Oт партията сигнализираха за нарушения в ДКК

ГЕРБ отправи сериозни обвинения срещу уволнената шефка на ДКК Ваня Караганева. Това стана ясно от думите на представители на партията на брифинг пред медиите.

"Всяка нова власт, било то и служебна, заслужава толеранс – от страна на медии и на политическите опоненти. 7 месеца вече, откакто управлява служебният кабинет на президента Радев, прокламиращ себе си като братство, може би и сестринство на почтените. 7 месеца изчерпаха този толаренс. Кирил Петков и Даниела Везиева управляваха икономическото министерство под чиято шапка е ДКК и която управлява дружества от военно-промишления комплекс. От вчера ДКК освобождава Ваня Караганева като се говори за ощетяване на държавата със стотици милиони“, каза Aлександър Иванов.

„Тя с еднолично решение е прекратила правомощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела и еднолично тя сключва нов договор за вече извършена правна помощ с ново адвокатско дружество в размер на 1 126 000 лева. Това ли е начинът на спестяването на държавни средства?”, попита Александър Иванов.

От ГЕРБ определиха като скандален факта, че Караганева е подписала декларация, с която уверява, че не работи на друго място, а я действителност заема пост в БАИ. Александър Иванов подчерта, че това е в разрез със Закона за публичните предприятия.

"В него се поставя задължително условие член на Борда на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е практикуващ лекар или студентски преподавател. Нямаме информация това да е така", заяви той.

"Г-жа Караганева еднолично е подписала извънсъдебна спогодба за 50 млн. лв. в несъответствие с текст на спогодбата, който е бил одобрен от Съвета на директорите. Отново еднолично е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК", заяви Любомир Талев. „Констатиран е отказ от страна на Караганева да се изплащат в срок задължения към НОИ и НАП. Става дума за неплатени осигуровки на служителите в компанията и към доставчици, сред които е изброен ЧЕЗ", допълни той.

"Отново еднолично е взето решение Вазовските машиностроителни заводи да предоставят права върху цялата си продукция в лицето на частна фирма отново без допитване до Съвета на директорите", поясни Талев.

Любомир Талев обясни и коя е г-жа Караганева.

"През 2017 г., по времето на първия служебен кабинет на Румен Радев, г-жа Караганева беше началник на кабинета на тогавашния служебен министър на правосъдието Мария Павлова. Назначена е в Съвета на директорите на ДКК, без конкурс от Кирил Петков. След като се вдига шум, че е назначена без конкурс, такъв е организиран и тя го печели.“

Това според Талев е символ на пленената държава и на калинките на Радев във властта, които продават на частна фирма целият военно-промишлен комплекс и на 4 000 души, работещи във ВМЗ.