НС избра новия кабинет с министър-председател Кирил Петков

„За“ кандидатурата му гласуваха 134 народни представители, „против“ - 104 и „въздържали се“ - 0

Народното събрание избра Кирил Петков за министър-председател на Република България. Депутатите одобриха предложената от него структура на Министерски съвет и избраха членовете на правителството.

Кандидатурата на Кирил Петков за премиер подкрепиха 134 народни представители, а 104 бяха против.

„За“ структурата на новия кабинет гласуваха 134 депутати, против бяха 104. Според нея правителството ще има петима вицепремиери. Асен Василев ще бъде заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите, Калина Константинова - заместник министър-председател по ефективно управление, Корнелия Нинова - заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията, Гроздан Караджов - заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството, Борислав Сандов - заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

Народното събрание избра Бойко Рашков за министър на вътрешните работи, Теодора Генчовска за министър на външните работи, Георги Гьоков за министър на труда и социалната политика, Стефан Янев за министър на отбраната, Надежда Йорданова за министър на правосъдието, Николай Денков за министър на образованието и науката. За министър на здравеопазването беше избрана Асена Сербезова, на културата - Атанас Атанасов, на земеделието - Иван Иванов, на транспорта и съобщенията - Николай Събев, на иновациите и растежа - Даниел Лорер, на електронното управление - Божидар Божанов, на енергетиката - Александър Николов, на туризма - Христо Проданов и на спорта - Радостин Василев.

Новоизбраният Министерски съвет положи клетва пред Народното събрание.