Даниел Митов: Премиерът дължи много отговори за това какво се случи в Скопие

Според него ентусиазмът на Петков по темата Македония контрастира с общественото мнение в България

Ентусиазмът на премиера Петков контрастира с общественото мнение, а министър-председателят дължи много отговори, тъй като изобщо не е ясно какво всъщност се случи в Скопие за по голямата част от българската публика - отстъпи ли Кирил Петков от българската позиция? Така депутатът от ГЕРБ Даниел Митов коментира срещата Петков - Ковачевски в Скопие в сутрешния блок на БНТ.

"На практика всички партии и участници в КСНС се обединиха около твърда позиция, която стъпва на Рамковата позиция от 2019, декларацията на парламента и тези документи са отразени в т.нар. позиция 5+1. Ако България е отстъпила от това, аз не знам как да го окачествя, освен като прекрачване на мандата и едва ли не предателство", допълни Митов.

Депутатът определи като голям проблем изказванията на Стево Пендаровски, че България на практика е отменила досегашните си позиции и Кирил Петков е отишъл със съвсем нова преговорна рамка.

"Няколко неща ме притесняват. Българският премиер не използва експертизата на МВнР. Ако я ползваше, може би нямаше да сме свидетели на този словесен безпорядък в отговорите му. Второ, опасявам се, че той е в плен на логиката "дайте да пуснем РСМ да преговаря, пък после можем да ги спрем по време на преговорите, ако не изпълняват някои условия." Тази логика е неосъществима", каза още той.

Червените линии са ясни и са свързани с дълбоки исторически и политически натрупвания. Не всички могат да бъдат изчистени, но можем да навлезем в добросъседските отношения, описани в договора, подписан от двете държави, смята Даниел Митов.

"Отношенията между България и РСМ не са само двустранни и имат отражения в ЕС. Когато става дума за държава членка на ЕС, Европейската комисия е длъжна в крайна сметка да погледне на България като член на клуба на европейските държави и да застане зад дневния ред или плана, който имаме", заяви депутатът.

По повод напускането на депутатите от ГЕРБ-СДС по време на речта на президента пред Народното събрание, Митов коментира, че Радев е превърнал "определени свои възприятия и реплики в клишета".

"Той обижда над 600 000 избиратели, които гласуват за ГЕРБ-СДС. Непрекъснато се държи с неуважение към тях, затова ние бяхме длъжни да напуснем", обясни той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"