Глобиха Гърция с 5,5 милиона евро за незаконна държавна помощ

Съдът на Европейския съюз осъди Гърция да плати еднократна глоба в размер на 5,5 милиона евро и по 4,368 милиона евро за всяко шестмесечно закъснение във възстановяването на отпуснатата на предприятието за добив на никел "Ларко" държавна помощ, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“, цитирано от в."Български новини".

В съдебното решение се отбелязва, че разследването на случая е започнало от Европейската комисия през март 2013 г. и обхваща отпуснатите държавни помощи за годините 2008 г., 2010 г. и 2011 г., както и увеличаване на капитала на "Ларко" през 2009 г.

През март 2014 г. ЕК е излязла със съобщение, че приема отпуснатата държавна помощ като незаконна и несъвместима с вътрешния пазар, като е поискала сумите да бъдат възстановени. Междувременно Гърция е декларирала пред ЕК, че възнамерява да продаде определени активи на компанията чрез организирането на две отделни процедури.

„След приключване на процедурите и независимо от резултатите им, "Ларко" ще бъде обявена в несъстоятелност съгласно националното законодателство, а останалите й активи ще бъдат прехвърлени съгласно процедурата по ликвидация“, е заявила Гърция тогава по отношение на намеренията си. През 2016 г., след като Гърция не е изпълнила задълженията си по случая, ЕК е предала случая на Европейския съд.

С решение от 9 ноември 2017 г. съдът в Люксембург е отсъдил в полза на ЕК. На 29 януари 2020 г. Европейската комисия е завела ново дело с довода, че Гърция продължава да не изпълнява задълженията си. През февруари 2020 г. Гърция включва собствеността на компанията в специален режим на управление. Според ЕК Гърция не е предприела мерки за възстановяване на държавната помощ.