Гърция прогнозира намаляване на тежките случаи на Covid-19

Много е висок броят обаче на заразените деца

Здравното министерство в Атина изказа оптимистична прогноза за намаляване на тежките случаи от Covid-19. Много е висок броят обаче на заразените деца, показва ежедневно статистиката в южната ни съседка.

В близко време се очаква да спадне броят на тежките и на смъртните случаи от Covid, заяви на брифинг заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага. Вече 1500 пациенти се лекуват с новия метод с хапчета и резултатите са обнадеждаващи.

В няколко болници в страната също успешно се прилага към болните от Covid лечение с два препарата с моноклонални антитела. Засега ваксината е най-силната защита срещу вируса, е единодушното мнение на гръцките лекари, предаде БНР.

Министър Гага съобщи, че високата бройка на заразени сред децата, като всеки четвърти новозаразен е на възраст до 17 години, е резултат от задължителния тест на учениците по няколко пъти на седмица.

Здравното министерство препоръчва на родителите да поставят под наблюдение на педиатър за месец деца, прекарали вируса дори и в лека форма, за да се реагира навреме на тежки пост Covid последствия.

Гърция поне до края на февруари запазва всички ограничителни мерки, като забрани и традиционните карнавали.