Белгия преминава на четиридневна работна седмица

Белгия се стреми да постигне 80% ниво на заетост до 2030 г.

Партиите, подкрепящи правителството в Белгия, договориха реформа, която ще позволи да се промени трудовото законодателство и една работна седмица да е с продължителност четири дни, но при условие часовете на труд да не се променят, съобщава euronews.

Правителството на Белгия е приело ново трудово споразумение, насочено към внасяне на повече гъвкавост в иначе твърдия пазар на труда. Предстои то да се разгледа от парламента, където се очаква да получи подкрепа.

След заседания на 7-партийната управляваща коалиция премиерът Александър де Кроо коментира, че пандемията е принудила много хора да работят по-гъвкаво и да комбинират повече личния с професионалния живот.

„Това доведе до нови начини на работа“, посочва Кроо.

Според новата наредба белгийците вече ще могат да поискат да работят по десет часа дневно, вместо по осем, за да съкратят до четири работните си дни през седмицата.

Освен това ще имат възможност да избират дали една седмица да работят повече, а друга - по-малко.

Подобни решения ще са право на трудещия се, който ще трябва да отправи искане към работодателя, ако желае да се възползва от подобен избор. При отказ работодателят трябва да се даде обяснение. Очакванията са, че по този начин по-добре ще могат да балансират личен и професионален живот или пък родителски задължения.

Друго предложение в пакета е правото на дигитално изключване на работещите. Предстои и решение дали доставчиците, които работят за дигитални платформи, са служители на платформите или самонаети от гледна точка на белгийското законодателство.

Белгия се стреми да постигне 80% ниво на заетост до 2030 г. при 71,4%, отчетени в края на миналата година.