От утре Австралия започва да посреща туристи

Това е за първи път от обявяването на пандемията от Ковид

От утре Австралия, която от близо две години е затворила границите си, започва отново да посреща туристи, разчитайки на високото равнище на ваксинация срещу ковид и спада в броя на заразените, предаде Ройтерс.

"Чакането свърши", заяви днес австралийският премиер Скот Морисън на брифинг с журналисти на международното летище в Мелбърн.

Отварянето на страната за туристи е пример за промяната на правителствения подход от стриктно придържане към политиката за "нула ковид" към съжителство с вируса и ваксинация на населението за предотвратяване на тежко боледуване или смърт.

Повечето от общо 2,7-те милиона случая на коронавирус в страната бяха регистрирани след появата на варианта Омикрон в края на ноември миналата година. Предвид големия дял на ваксинираните - най-високия процент в света (над 94 на сто от жителите на възраст на и над 16 години са с по две дози ваксина) - починалите в резултат на коронавируса са малко под 5000, което е само част от равнището в много други развити страни.

Австралия съобщи днес за над 16 600 нови заразени и най-малко 33-ма починали, главно в трите щата с най-голям брой жители - Нов Южен Уелс, Виктория и Куинсланд. Ройтерс уточнява, че това са числата, преди да бъдат огласени данните от всички райони.

"Крепостта Австралия", както бе наречена държавата-континент заради строгия си граничен контрол, се отваря постепенно от ноември. Първо беше разрешено на австралийски граждани да влизат и излизат от страната, а по-късно властите започнаха да допускат чуждестранни студенти и някои работници. От утре Австралия ще посреща туристи и хора, които пътуват във връзка с бизнеса си.

От напълно ваксинираните туристи няма да се изисква карантиниране, но тези, които са с по-малко от две дози, ще трябва да имат свидетелство, че са освободени и ще трябва да се самоизолират съгласно изискванията на съответния щат и територия.

Източник: БТА