Австралия отвори изцяло границите си за ваксинирани пътници

Днес се очакват над 50 международни полета

Сълзи и прегръдки на летището в Сидни, след като Австралия отвори изцяло границите си за ваксинирани пътници след почти две години затваряне заради пандемията, информира БНТ.

Семействата отново имат възможност да се съберат, а туристите да се завърнат. Днес се очакват над 50 международни полета, като повече от половината от тях са в най-големия австралийски град.

Министърът на туризма Дан Техан лично посрещна първите пътници на летището в Сидни и заяви, че очаква силно възстановяване на туристическия пазар.

Основният авиопревозвач на Австралия очаква да превози 14 хиляди пътници само тази седмица. Туризмът е ключов сектор за страната, но беше засегнат заради пандемията и решението Австралия да затвори границите си през март 2020 година.

В страната бяха въведени едни от най-строгите ограничения срещу разпространението на COVID-19, но още в края на миналата година Австралия започна да разхлабва мерките след постигането на високи ваксинационни равнища.

Днес подобен ход се очаква във Великобритания. Премиерът Борис Джонсън ще обяви стратегията "живот с COVID" и отмяната на всички ограничения.