ЕК разреши издаване на COVID сертификати след антигенен тест

Ковид сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността

В ЕС вече е възможно издаването на ковид сертификати след извършване на антигенно изследване. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин, а не както досега с PCR, съобщиха от ЕК, цитирани в БТА. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС. Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година.

ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на щама Омикрон на вируса на ковид. Ковид сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите. В същото време днес Съветът е приел актуализирана препоръка относно временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС. Направените изменения са в отговор на развитието на пандемията, нарастващото ваксинационно покритие и прилагането на бустерни дози, както и признаването на все повече сертификати, издадени от трети държави като еквивалентни на цифровия COVID сертификат на ЕС. Новата препоръка ще започне да се прилага от 1 март 2022 г.

Съгласно нея ограниченията във връзка с COVID-19 следва да се прилагат, като се вземат предвид както ситуацията в третата държава, така и индивидуалния статус на лицето. Държавите-членки следва да разрешават неналожителните пътувания за лица, които са ваксинирани с ваксина, одобрена от ЕС или СЗО, преболедували лица и всички лица, пътуващи от държава в списъка на ЕС. За някои от тези пътници може да се прилагат допълнителни мерки, като например PCR тест преди пътуването.