Гърция излиза от тежката фаза на пандемията

Задължителното носене на маски на открито вече отпадна

Гърция постепенно излиза от острата фаза на пандемията, сочат епидемиологичните данни през последните седмици. Според специалистите се очаква запазване на тенденцията поне до есента на 2022 г. отбелязва електронното издание на в.„Прото тема“, цитирано от БТА.

Заради промяна в епидемичната обстановка в страната започва отпадането на някои от ограничителните мерки. Задължителното носене на маски на открито вече отпадна, въпреки че препоръките са на места с голямо струпване на хора да бъдат поставяни предпазни маски.

Облекчава се и режимът за туристите, които от 15 март ще могат да влизат в страната, без да попълват формуляр за QR код, в който да посочват мястото, на което ще пребивават. Актуализирани са и здравните протоколи за превозващите туристи автобуси и хотелите. Очаква се са има промени и по отношение на тестването за КОВИД-19. То вече ще бъде насочено към хора със симптоми, а не както беше през последната една година с безплатни бързи тестове и за безсимптомни. За момента на дневен ред не стои въпросът за отпадане на задължителното изискване за сертификат за ваксинация при посещаване на затворени помещения.

Включването на ваксината Новавакс във ваксинационната кампания „Елефтерия“ се очаква да доведе до увеличаване на ваксинационното покритие. Специалистите се надяват Новавакс да привлече тези граждани, които подхождат с недоверие към ваксините. Гърция вече е достигнала нивата на ваксинирани в ЕС – с първа доза са ваксинирани 74,9 на сто, а с пълнен вакцинационен цикъл са 71,7 на сто от гражданите в страната.

Данни показват, че неваксинираните граждани над 60-годишна възраст са 317 962. Те вече са глобени с 50 евро, а в средата на март се очаква да им бъде наложена глоба от 100 евро. Настанените за болнично лечение пациенти с КОВИД-19 са 2 800 като новоприетите на дневна база са под 300, посочва изданието.