Гърция премахва ковид-сертификата за Великден

Няколко държави вече премахнаха сертификата за ваксинация

Въпрос на време е да се премахне сертификатът за ваксинация в Гърция не просто защото Гърция следва какво правят другите европейски страни, а защото условията го изискват, пишат гръцки медии. Експертната комисия ще обсъжда въпроса на следващите телеконференции съвсем скоро. Ако показателите на пандемията са задоволителни, сертификатът ще се премахне и това най-вероятно ще стане преди Великден.

Правителствената информация от друга страна отбелязва, че в непосредствените планове е, че няма пречки пред туризма, особено тази година, когато Гърция е толкова нуждаеща се и затова единственият начин е премахването на сертификата за ваксинация за всички.

Въпреки че през последните дни пандемията в определени региони отново се покачи, експертите се надяват, че ще се намали допълнително разпространението на вируса.

Няколко държави вече премахнаха сертификата за ваксинация. Великобритания, Шотландия, Нова Зеландия, Франция, Дания и Израел са само част от тях, а Гърция е следващата.

В момента от 7.02.2022 г. и без възрастово ограничение всички, които са били ваксинирани и е изминал период от най-малко седем месеца от прилагането на втората доза или, в случай на еднодозови ваксини, три (3) месеца от прием на единична доза, се считат за напълно ваксинирани само ако са получили бустер дозата.