Кипър изпраща втора партида хуманитарна помощ за Украйна

Първият транш бе от 150 тона хуманитарна помощ за Украйна

Втори пакет с хуманитарна помощ за Украйна ще замине от Кипър днес. В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски ще говори пред кипърския парламент на извънредна негова сесия, предаде БНР.

Кипър изпраща на украинския народ лекарства, медицинско оборудване, материали за гражданска защита /спални чували, одеяла и други/, предмети за лична хигиена, предоставени от Кипърския Червен кръст, както и храни, дарени от граждани, организации и фирми.

Кампанията за събирането им бе осъществена чрез специално разкритите над 40 пункта в цялата страна.

Първият транш от 150 тона хуманитарна помощ за Украйна бе изпратен в началото на март.

Две кипърски хуманитарни мисии вече работиха в кризисния район в подкрепа на украинските бежанци. Църковна мисия, водена от митрополита на Тамасос и Оринис – Исайа, бе на полско-украинската граница, а шестчленен медицински екип от организацията „Лекари-доброволци на Кипър” пое обслужването на мобилно лечебно звено на румънско-украинската граница. Подготвят се още две медицински мисии, които ще бъдат изпратени на границите на Украйна с Молдова и с Полша.

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори пред кипърския парламент чрез видеообръщение на специално свикана сесия в четвъртък.