В Кипър ще бъде открит център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност

Строителството и оборудването му са финансирани от САЩ

Център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност /Cyprus Center for Land, Open-seas and Port Security, CYCLOPS / в Кипър ще открият днес заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд и кипърският външен министър Йоанис Касулидис. Започващото посещение на американския дипломат на острова е част от европейската ѝ обиколка, информира БНР. 

Центърът е изграден в крайбрежния град Ларнака след споразумение между Кипър и САЩ в рамките на двустранното им сътрудничество. Строителството и оборудването му, включително компютри и специализиран софтуер, са финансирани от САЩ.

Кипърският център ще предлага обучение и ноу-хау на страни от ЕС и Източното Средиземноморие по въпроси на сигурността като киберсигурност, граничен контрол, морска безопасност. Той ще действа като платформа за активно сътрудничество на национално, регионално и международно ниво.
След официалното откриване на центъра в него ще се проведат разговори между делегациите на двете страни.
 
В четвъртък Виктория Нюланд ще се срещне с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Двамата ще обсъдят Кипърския въпрос, войната в Украйна и ситуацията в по-широкия регион на Източното Средиземноморие.
 
Анастасиадис ще представи предлаганите от него мерки за изграждане на доверието между двете кипърски общности и ще подчертае готовността на кипърската гръцка страна за възобновяване на преговорите за решаване на Кипърския въпрос, се посочва в съобщението от президентството.