От днес в Кипър значително облекчават мерките

Covid-сертификатът вече не е необходим за работните места

От днес в Кипър предстои значително облекчаване на мерките. Например, ще се ходи без маска на улицата и без тест на работа. На много места вече няма да се изисква и Covid сертификат, след като правителството одобри отпадането на ограниченията, прилагани повече от година.

Премахва се задължителното носене на защитна маска срещу коронавируса на всички открити пространства, което бе въведено като изискване през октомври 2020 г.
Значителни промени се правят в прилагането на коронавирусния „безопасен пропуск” /т.нар. SafePass/, удостоверяващ ваксинация, преболедуваме или отрицателен тест. Използването му започна през май миналата година. Сега представянето му отпада на редица места.

Covid-сертификатът вече не е необходим за работните места, така че служителите ще ходят на работа, без да правят тест.

Той отпада и за банки, центрове за обслужване на гражданите, а също в музеи, исторически обекти, галерии, на базари и фестивали, предава БНР.

След една седмица, от 18 април, свободен достъп без коронавирусен „безопасен пропуск” ще има до цялата мрежа за търговия на дребно – магазини, търговски центрове, включително молове, но сертификатът ще продължи да се изисква в заведенията за хранене в тях.

Според министъра на здравеопазването Михалис Хаджипанделас „Новите мерки целят да подобрят качеството на ежедневието ни, без да излагат на опасност постепенното и пълно премахване на ограниченията”.