Арестуваха 11 души в Гърция за нелегални фойерверки на Великден

Конфискувани са 17 самоделни взривни устройства, 27 коктейли „Молотов“, 103 фойерверки, 18 пиратки

Гръцката полиция арестува 11 души и задържа други осем по обвинения в опити да използват опасни фойерверки на няколко места в Атина по случай Великден, съобщи в. „Катимерини“, цитиран от newsbg.eu.

Единайсет души са обвинени в палеж, опит за взривяване на експлозиви, създаване и притежание на запалими материали, опит за нанасяне на тежка телесна повреда на полицейски служител, насилие срещу длъжностни лица, нарушаване на обществения ред и на законите за фойерверките, както и за нанасяне на материални щети. Обвиняемите са били арестувани по време на патрули на гръцката полиция около църкви в нощта на Възкресение Христово, посочва вестникът.
Полицията е конфискувала 17 самоделни взривни устройства, 27 запалителни бомби (коктейли „Молотов“), 103 фойерверки, 18 пиратки, 5 бутилки с бутан и 2 туби с бензин.

За първи път от три години гърците успяха да отпразнуват православния Великден без ограниченията, наложени от пандемията от коронавирус, отбелязва Асошиейтед прес.

Много хора пътуваха в страната, като по данни на полицията и пристанищните власти пътуванията тази година са били значително повече, отколкото преди пандемията. Тази година църквите бяха пълни, а различните събития и церемонии привлякоха много хора, отбелязва агенцията.