На закрито заседание ще изслушат Кирил Петков и Александър Николов за доставката и цената на природния газ

Депутатите изслушват на закрито заседание премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов за доставката и цената на природния газ, предаде БТА.

Основанието за закрито заседание е, че в рамките на изслушването ще се обсъждат документи, които представляват класифицирана информация, обясни временно изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов.

В началото на заседанието Иванов съобщи, че във връзка с настоящето изслушване в секретното деловодство на парламента са постъпили доклади по темата. Съгласно правилника на Народното събрание, в тези случаи заседанието се закрива, без това да се обсъжда и гласува.

Повече от час депутатите спориха дали изслушването да бъде при закрити врата. От ГЕРБ-СДС възразиха срещу това с аргумента, че българските граждани трябва да знаят какво се случва с доставките и с цената на природния газ. От "БСП за България" и "Продължаваме Промяната" апелираха да се спазва правилникът на Народното събрание и да се премине към закрито заседание.

Делян Добрев, вносител на предложението за изслушване на Петков и Николов, коментира, че не иска да му се предоставя никаква секретна информация. Искам да разбера каква е цената на газа и ще го има ли, посочи той. Добрев каза, че е силно против да се закрива заседанието. Според мен го правите, за да скриете истината от българските граждани, но няма да успеете, коментира той.