Съдът решава за мярката на сръбския шофьор

Мярката за неотклонение на сръбския шофьор на автобуса, катастрофирал на АМ „Тракия“, ще се гледа днес следобед от Районния съд в Стара Загора, предаде БНР. Районна прокуратура е поискала на 42-годишния Д. К. да бъде наложена най-тежката мярка "задържане под стража". Към момента той е в ареста с прокурорско постановление за 72 часа, което изтича днес.

Срещу сръбския шофьор е повдигнато обвинение за причиняване по непредпазливост на катастрофата на 14 август вечерта. Пълният с деца автобус се преобърна в канавката на км 217 в посока София. Пострадаха 28 души. 12 деца и двама възрастни бяха настанени в болница.

Разследването се наблюдава от Районна прокуратура Стара Загора, под надзора на Апелативна прокуратура – Пловдив.  

Собственикът на катастрофиралия автобус има издадени над 99 акта за сериозни нарушения, а наемателят на автобуса има регистрирани 4 тежки нарушения в Сърбия, предаде БГНЕС.

При проверката на собственика и на наемателя, който има лиценз за транспорт на пътници, сръбското вътрешно министерство е открило общо 103 нарушения. Сред тях нарушаване на работното време, нарушения при натохграфа и др..

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента е 3,5 млн. динари. Има образувано досъдебно производство и за нарушение по Закона за безопасност на движение по пътищата. На наемателя общата стойност на нарушенията са 424 хиляди динари.