Радев към ПП: Съгласен съм, че не трябва кабинет на всяка цена, но държа на диалог

Политика

31-10-2022, 12:48

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съставянето на правителство не трябва да бъде на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договорки, но е нужен конструктивен, открит и ефективен диалог за съставяне на кабинет, а не поредните предизборни обещания. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 разговаря с представители на втората по численост парламентарна група на „Продължаваме промяната“. В рамките на конституционната процедура президентът провежда консултации с политическите сили в новоизбраното 48-о Народно събрание преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

Президентът припомни, че на последните парламентарни избори избирателите отново не са заложили само на една политическа сила, което е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог и усилия за намиране на ефективни решения. Той призова за изчерпване на всички възможни опции за съставяне на правителство и попита представителите на „Продължаваме промяната“ около какви идеи и от кого биха търсили подкрепа, какви мерки за излизане от кризата и за подпомагане на българските граждани предвиждат, както и какви според тях следва да бъдат приоритетите на Народното събрание, след като в него вече са внесени множество проектозакони и проектодекларации.

Държавният глава обърна внимание и на необходимостта от приемането на бюджет за следващата година, на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и мерки за повишаване на националния отбранителен капацитет и модернизацията на Българската армия. Той напомни и за нуждата от попълване на състава на важни конституционно установени органи, чието забавяне има опасност да доведе до блокиране на държавата.

„Без ефективна борба с корупцията, укрепена държавност и върховенство на правото, всички други политики рано или късно се провалят“, заяви още  президентът и припомни думите си при връчването на мандата за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“ в рамките на 47-ото Народно събрание, че ако в първите си 100 дни кабинетът на предприеме решителни реформи за демонтаж на неуспешния управленски модел, то статуквото ще потърси реванш. Той призова наред с мерките за излизане от кризата, да бъдат предприети и действия за дълго чаканата правосъдна реформа.