Депутатски кресла „на зелено“

Но каква нова политика и реформи бе, драги реформатори? Пак ли старата песен на нов глас?

Още преди началото на предизборната надпревара политическият субект създаден да бори олигархията в разгара на юнските протести е на път да се самовзриви. Всеки донякъде запознат с политическата флора и фауна у нас бе наясно, че неизбежните дрязги за реденето на листи ще създадат напрежение и конфронтация в понякога изглеждащият като баснята за орела, рака и щуката Реформаторски блок. Не вярвахме, обаче, че радетелите за честност и прозрачност в политиката ще прибегнат до търг с тайно (или явно) наддаване за водещите позиции или така наречените избираеми места.
В близки до РБ медии дори излезе информацията, че хората на Радан Кънев са предлагали на бившите им съюзници „Зелените“ коалиция за участие във вота срещу съответната сума. Съвсем различен е въпросът какво събира естествените поддръжници на енергийната независимост от Русия, която неизбежно минава през проучването на възможността за нови суровинни източници – кауза пердута за еколозите, протестиращи от години срещу шистовия газ. В тази област техните идеи и програма са далеч по-близки до левицата, поне така е в Европа. Зелените партии винаги са присъствали в орбитата на социалистите – в ЕП, Германия, Франция и т.н.
Но каква нова политика и реформи бе, драги реформатори? Пак ли старата песен на нов глас? Пак ли живеете в 1997-ма и още броите милионите ви гласове? Пак ли ще обяснявате на евентуалните си партньори, че до 25-то място ви е сигурно, защото имате да нагласите едни хора, пък оттам насетне давате места? Виж, ако ви платят е друга история. Не знам дали знаете, но се гръмнахте в челото, така както и най-изпипаният план на Моника и Станишев не можеха да ви гръмнат.
Срам и позор за гаврата с паметта на прекаралите живота си по комунистическите лагери, създали демократичната опозиция след 1989-та. Почти всички вече не са между нас, а техните наследници се държат като търговци в храма. Като съвременни Юди излъгали чистите помисли и извратили справедливия протест на десетки хиляди по софийските улици през миналото лято.
Язък за новия ви морал, демократи! По-добре да си бяха стояли БСП и ДПС та да не ви гледаме извращенията. Прозрачността ви я знаехме – прозрачните сте като вашия ментор Костов. За пустата сграда на жълтите павета ще продадете и майките си. Ако вече не сте го направили!
Знаем какво често се случва с жилищата продавани "на зелено". Това май ще се случи и с пак "на зелено" продаваните от вас депутатски места.