Софиянец без фас е като перничанка без синьо око

Общество

30-05-2012, 21:26

Автор:

Владимир Зарков

Всичко от Автора

Вие представяте ли си толкова народ да издивее, защото не му дават да си пие кафето с цигара?

На връщане от работа, минах през "Витошка". Не беше топло, дори напротив, все пак в тая киша 19,20 не е най-подходящия час за шматкане. И тогава се загледах в пълните кафенета. Такива са и отвътре, такива са и навън на тротоарите. Така де, софиянец криза не го бори. Затова смятам, че ще се оправи и със закона срещу тютюнопушенето. На столичанина (няма значение вповече или в по-малко - б.р.) да му забраниш да опъва фаса е все едно на перничанина да му забраниш да бие жена си. Невъзможно!

Установи го малкото ми социално проучване. В заведенията по "Витошка" имаше над 2500 души. Видими. От тях поне 1000 пушеха. От първи юни те няма да имат право да пушат!? Странно ми е как ще ги накарат. И ако успеят - странно ми е как ще оцелеят заведенията. Вие представяте ли си какво е? На всеки час заведенията по "Витошка" ще губят по 1000 души! По 10-ина хиляди на ден. По четвърт милион на месец. По милион на година! Ако държавата има твърда воля, ще изхвърли от заведенията всички онези, на които се крепят същите тези заведения. Няма значение "Найт Флайт" в центъра или "Буен Кон" в Чепинци. А това означава фалит за държавата. За София! За всички! Защото схемата "частен клуб", ти дава основание нито да имаш касов апарат, нито да плащаш данъци. Просто не отваряш вратата. Няма значение кой тропа на нея в униформа. Събрали сте се във вас да пиете, да пушите, да..., ей тия три неща.

А за стадионите направо не ми се мисли. Представете си само Левски - ЦСКА. 81-а минута, "сините" водят с 1:0, палиш цигара и тогава в сектор "Г" идва някой да ти каже, че това е незаконно. Боже Господи, хората измислили закона пращат клетника, упълномощен да глоби фена, най-малкото на внезапна смърт. И ако е внезапна, ще е добре. Защото при 1:0 за Левски, хилядите пушещи Дучета ще разкъсат всеки дръзнал да посегне на единственото им удоволствие в този момент - фаса! И после "законотворците" не могат да го съберат, за да установят дори пола на жертвата.

За отмяна на закона вече е късно. Но поне може държавата да не го следи изкъсо. За да има мир в държавата. По последни сметки у нас има над 3 милиона пушачи! Вие представяте ли си толкова народ да издивее, защото не му дават да си пие кафето с цигара, не му дават да си облажи обяда с фас, не му дават да запали една на изпроводяк вечер. И като не му дават ще изпроводи някой на майната си! А това вече е национален проблем. Особено, когато 3 милиона те пратят на майната си. Заради един фас.