Брендо - наследникът на Кузман Гуслеков и Поли Пантев?

Общество

31-05-2012, 12:14

Автор:

Мая Костадинова

Всичко от Автора

За Брендо се знае не много, освен това, че е един от най-добрите във финансовите машинации. И както каза вътрешният министър Цветан Цветанов: "В България Брендо не е известен в тази си светлина, но в Европол е известен с истинското си лице и в много право охранителни системи в света той е знакова фигура"

Eвелин Банев – Брендо. Кокаиновият крал! Определението учуди много хора. Едните защото вярваха, че времето на кралете е отминало. Факт, който ни се натрапваше с твърдението, че пазара у нас е разбит на дребни части и големи играчи няма. Други, приемаха Брендо като симпатичното момче на снимките до Петър Петров – Амигоса, дето го съдят за пране на пари.

За Брендо се знае не много, освен това, че е един от най-добрите във финансовите машинации. И както каза вътрешният министър Цветан Цветанов: "В България Брендо не е известен в тази си светлина, но в Европол е известен с истинското си лице и в много право охранителни системи в света той е знакова фигура". И още от думите на министъра: "Трафик на около 40 тона наркотик годишно, не се прави от аматьор или случаен човек".
 
Това се прави с добре организирани представители на тежката организирана престъпност.Евелин Банев - Брендо е най-високото ниво от българска страна в разбитата организация за трафик на кокаин.

БРЕНДО И НЕГОВИТЕ ПАРТНЬОРИ

Магураджията  Брендо е с прякор от преди 1989. От тогава са и познанствата му с все известни за съжаление покойници. Кузман Гуслеков, Поли Пантев, Константин Димитров – Самоковеца, Иван Тодоров – Доктора и ред други. За всички тях той изпълнявал основното – въртял парите и отговарял за плащанията. Често обаче Банев уреждал и каналите. Кокаинът му бил слабост. С Доктора се скарали. Официална информация за причината няма, но едва ли е трудно на някого да се досети защо. Ще Ви припомня за онзи кокаин от Боливия дето през 2002  го хванаха нашите митничари. Това беше Боливийската афера, похвалиха ни, че сме ударили не кого да е, а  колумбийския наркокартел Меделин. Е, след този удар всички измряха или поне тези, които твърди се са били замесени.

Самоковеца ликвидираха в Амстердам през 2003 година.

Убиха и Доктора. Но него в джипа му, в центъра на София през февруари 2006 г.

А през това време съдбата е била на страната на Брендо. От 2007 го разследват за пране на пари. Той и бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и Симо Крайчев са подсъдими за пране на над 2 млн. евро. Предполага се, че парите са придобити от контрабанда.

Дишлиева е вдовица на застреляния през 2005 г. Константин Дишлиев, близък съратник на Брендо и собственик на една от първите финансови компании в България, които са отпускали ипотечни кредити. Две години по-късно при неизяснени обстоятелства бе убита и майката на Дишлиев - Йорданка Запрянова. Атентатът срещу нея стана ден преди да се яви като свидетел на делото срещу Банев.

В НАШИ ДНИ

А вътрешният министър каза, че през това време Брендо е внасял по 40 тона кокаин на година и ги e изпращал в Италия. Каналите работели от години и за тях разказват не един или двама нашенци пребивавали в Испания.

Тези пътища ползвал още в началото на 90-те малко известният Кузман Гуслеков. Освен че е изключително комбинативен, той успява пръв да създаде връзки с нарко картелите в Латинска Америка, където попада през 1991. Антимафиотите си знаят как дрогата се транспортира в контейнери с кораби, които се насочват не само през Испания, но и през България.

Гуслеков или Кузи Акулата е разстрелян в София през октомври 1999г. защото откраднал стоката. Но каналите останали...

Казват, че точно тези канали е използвал и Брендо. Дрогата от Латинска Америка се пренасяла с кораби. В открито море край Испания те се разтоварвали, а стоката се качвала на яхти от пристанищата. Мнго скъпи пратки на Банев, обаче в последните години били провалени в тази схема.

Джузепе Джорджино, който е представител на Спецзвеното за борба с организираната престъпност и международния трафик на дрога на Италианските карабиниери съобщи че искали да спипат Банев още през 2007. Някой обаче го предупредил.

На 14 февруари 2007 са иззети 6 тона кокаин от 80 метров кораб край Испания. Дрогата изненадващо се оказала сама в открито море. От Банев нямало и следа.

За това от родното МВР са се заели с най-важната задача. В момента трескаво се търси “къртицата” издала информацията на Брендо. Разбра се, че не е от прокуратурата, останаха ДАНС и МВР. Последно - петима са били на среща с “кокаиновия крал”. Един от тях  му е предал секретния документ от италианските власти, в който го уличават в трафик на дрога.

А въпросите отново са повече от отговорите? Защо секретният документ, 5 години по-късно е открит в колата на Банев? При това в деня на ареста му и то преведен  на български?

А някой може ли да повярва, че Европа употребява по 40 тона кокаин на година? А Брендо сам пренася дрогата?

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!