Брендо и документите - подхвърлени или не съвсем...

Общество

04-06-2012, 10:33

Автор:

Мая Костадинова

Всичко от Автора

Малко преди да бъде арестуван Евелин Банев е искал да изтъргува всички документи, които уличават действащи и бивши антимафиоти. Искал е да го направи срещу определени условия. Това поне твърди един от запознатите със случая антимафиоти

Папки с множество документи са открити в колата на Евелин Банев в деня на неговия арест. Сред всички тези писания е и преведеният на български текст от срещата на антимафиотите в Хага. Стана ясно, че 20 са били спец разследващите, които през 2008 година са обсъждали тайно престъпната дейност на Брендо.

Сред тях са били петима българи, посочи градският прокурор на София Николай Кокинов. По думите му разговорът почти мигновено е стигнал до кокаиновия крал. Вариантите за това не са много и вероятно всички се досещате, че освен SMS-съобщение и електронна поща, много лесно се изпращат факсове. Последните трудно се доказва от кого са пуснати. Но не това е важното. Оказва се, че заподозрени са всички тези 20 антимафиота от четири държави. Най-вероятно е обаче къртицата да си е наша. Целият секретен разговор бил предаден дословно в писмен вид на Банев. Логичният въпрос тук беше, защо 4 години по-късно множество документи, в това число и въпросните писания се оказаха в колата на Брендо и то в деня на ареста му? Много от нас допуснаха, че те са били подхвърлени по време на задържането му. С цел да има доказателства.

Логично. С това се оправдават много от арестантите у нас. Удобно за тях и интересно за нас. Оказа се обаче, че истината е съвсем различна.

Евелин Банев се е готвил за сделка с прокуратурата?

Малко преди да бъде арестуван е искал да изтъргува всички тези документи, които уличават действащи и бивши антимафиоти. Искал е да ги изтъргува срещу определени условия. Това поне твърди един от запознатите със случая антимафиоти.

Другите от мрежата на Брендо

30 души бяха задържани заедно с Банев. 15 наши, а другите чужди. Оказа се, че почти всички те не са известни на полицията. Не особено заможни и без криминални регистрации. Единият от задържаните беше румънеца – Джъстин Радулеску. Беден капитан на малък кораб, който плавал по Дунав, но никога не отсъствал от дома си за повече от пет дни. Семейството му живее в мизерия, а близките му са категорични, че е станала грешка. Не по различни са и българите задържани в схемата. Благоевградчанинът Ивайло Йорданов бил фактурист в транспортна фирма. В съда се разплака и обяви, че нямал нищо общо с Брендо. Другият задържан - 48-годишният Лозан Парапанов от Сандански имал оранжерии. Призна, че преди 3 години само минал през Италия.
Италианците обаче твърдят, че той и единствената арестувана дама - Еленка Станчева през 2006-а пренасяли белия прах. Той бил погълнал 39 капсули, а двамата заедно пренесли още 2,5 кг кокаин.

Гълтачи и куриери. Така може да се определят ролите на трийсетимата от мрежата на Брендо. Всички те са с европейски заповеди за арест. През тази седмица ще стане ясно дали и кога Банев ще бъде екстрадиран в Италия и какви точно ще са обвиненията срещу него там.

Вътрешният министър Цветан Цветанов не пропусна да отбележи, че вината за разширената дейност на групата е на тройната коалиция. Отговорът на бившия вътрешен министър Румен Петков не закъсня и така всичко се разви по план: "Точно по мое време през 2006-2007 година е арестуван Брендо, намирал се е под домашен арест няколко месеца и едва през 2008-а е бил пуснат зад граница. Какво е свършило ведомството на Цветанов за 3-те години след нас, защо не е арестуван Брендо през това време...?”.

А оказва се Брендо има твърде много пари, инвестира  в много легални бизнеси и строи активно, каза градският прокурор Кокинов. И добави: "Талантлив човек...".

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!