Защо ЦРУ има нужда от България?

Общество

08-06-2012, 11:25

Автор:

Мая Костадинова

Всичко от Автора

Сирия или Иран? Това са двете най-вероятни причини за тридневното посещение на американския разузнавач номер едно Дейвид Петреъс у нас

Генерал Петреъс, който е бивш началник на Централното командване на САЩ и на коалиционните сили в Ирак и Афганистан ни е благодарил за участието на страната в мисиите. В съобщенията официално се казва: "…САЩ одобряват и насърчават усилията на България да се модернизира, както и за разнообразяване на енергийните източници и за осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите...".

Въпреки официалните съобщения на американското посолство, Министерския съвет и Президентството, и за най-големия невежа е ясно, че това не са причините за посещението на американския разузнавач номер едно у нас.

КОНФЛИКТЪТ В СИРИЯ

Видяхте ли последните кадри с убитите деца и мъртвите жени. По-жестока гледка не съм виждала отдавна. 86 са жертвите половината от тях деца.

Една от най-големите сирийски общности по света е тази в България. Не е тайна, че бунтовниците се финансират отвън, за да се противопоставят на режима на Башар Асад. Председателят на сирийската общност в България Мохамед Ал-Бармауи обяви преди дни, че преговори с президента Башар Асад вече не са възможни и Западът трябва да се намеси в този конфликт.

Ясно е, че Русия няма да вземе участие, тъй като единствената средиземноморска военна база на страната е разположена именно в Сирия. За момента руснаците и Китай блокират решенията на Съвета за сигурност на ООН, което възпира намесата на международната общност.

В САЩ предстоят избори. Позицията на републиканската партия е страната да се съсредоточи във вътрешните си проблеми и да ограничи намесата си в чужди конфликти. Една нова война обаче би се оказала печеливш ход за демократите и Барак Обама.

Факт е обаче, че всеки ден в Сирия се избиват жени и деца, а жертвите са над 15 000.

Изненадващо посещение направи шефа на ЦРУ и в Турция преди 3 месеца. Тайно той се срещна с премиер Реджеп Ердоган. По време на срещата при закрити врата, която не фигурираше в раздадената на медиите програма двамата са обсъдили "въпроси, свързани с регионалната сигурност и представляващи взаимен интерес". Това заяви говорителят на дипломатическото представителство Ти Джей Гръбиша.

"Двете страни обсъждат по-тясно сътрудничество в близките месеци по неотложни въпроси", добави той. Не е тайна, че Турция няма да предостави територията си на НАТО за нападения срещу арабските държави. Все пак тя иска да е лидер в Близкия Изток.

След отказа на Турция, България е добър вариант.

От партията ВМРО не спират да призовават българското правителство за отговор на въпроса - от България ли ще излитат американските самолети към Иран.

Преди месеци партията отправи същото питане и при посещението на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Смята се, че самолетите на военновъздушните сили на САЩ са от седмици у нас, а базата в Безмер е предполагаемата площадка за очертаващото се нападение срещу Иран.

Нападение над Иран може да бъде най-голямата американска грешка. Това заяви в интервю за Асошиейтед прес" Рей Мак Гаверн бивш агент и анализатор на ЦРУ. Според него това моментално би означавало война в региона на Персийския залив и би застрашило Израел.

На 27 декември 2011 г. иранският вицепрезидент Мохамед Реза Раими предупреди, че въвеждането на санкции срещу Иран автоматично ще означава затваряне на протока Ормуз. А това ще означава, че около 1/3 от световния пренос на петрол ще секне.

Каквото са говорили българските първи мъже с разузнавач номер едно скоро ще стане ясно. Със сигурност обаче на територията на страната ни през последните дни са били проведени изключително важни и интересни международни срещи.

Също като едно време...