Елза, Мадона, Барселона...

Арт и Стил

22-06-2012, 11:03

Автор:

Елза Парини

Всичко от Автора

За да опознаете Барса, няма да ви стигнат 10 дни, и всеки път, когато се връщате (а, дойдете ли веднъж, със сигурност ще се върнете), ще откривате нещо ново, което сте пропуснали предишния път

Не, това не е продължение на прочутия филм на Уди Алън "Вики, Кристина, Барселона". Това е една история за мен, "кралицата" и градът.

Този град, който те омагьосва, в който има по малко от динамиката на Ню Йорк, от разнообразието на Лондон, от културата на Рим, от аристократизма на Париж и веселието на... Барселона.

Трудно е да опишеш този град, пулсиращото му сърце разпръсква гореща каталунска кръв, която заразява със страст и желание за забавление всеки, престрашил се да прекрачи "портите" на града на мечтите. Наричам го така, защото всеки мечтае да живее в Барселона. Точно така би трябвало да наричат каталунската столица – "Градът на мечтите".

А тук те се сбъдват, повярвайте ми!

Знаете ли какво се случва, когато се съберат две величия, Мадона и Барселона?!

Това е експлозия, за която ще се опитам да ви разкажа с бедния си на изрази, описващи случващото, се речник.

За да опознаете Барса, няма да ви стигнат 10 дни, и всеки път, когато се връщате (а, дойдете ли веднъж, със сигурност ще се върнете), ще откривате нещо ново, което сте пропуснали предишния път.

От архитектурните приумици на гения Гауди и многобройните музеи, през стотиците малки ресторантчета и просторните плажове, до яхтените пристанища и нощните клубове. Няма да се превръщам в туристически гид, за да ме разберете. Трябва да дойдете тук и да се влюбите сами, а когато си тръгвате в устата ви все още стои вкусът на тапас и сангрия.

Мадона обожава латиноамериканците. В това трябва да сте сигурни! Испано-говорящите страни са неотменна част от нейните касови турнета. Латиносите също боготворят "кралицата". Любовта е взаимна. Мадона отделя цели две дати за концерти от турнето си през тази година за Барселона. Не, че е нетипично за многомилионен град, но все пак е показателно.

"Кралицата" си умира да провокира и шокира феновете и пуританите, най-новите й изцепки по време на актуалното й турне ескалират с всеки следващ концерт. Тя не се повтаря никога и всеки път е замислила нещо ново, с което да накара целия свят да говори за нея, без значение добро или лошо.

Още със старта на турнето MDNA в Тел Авив 53-годишната машина за пари показа, че е решила да подразни доста хора. В провокативно видео, излъчено по време на шоуто, лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен беше показана с пречупен кръст на челото. В Истанбул публиката избухна, след като съвсем умишлено певицата показа зърното на гърдата си. Щуротиите не спряха и в Рим. Там Мадона заголи дупе. Какво ще се случи в Барселона? Това ще научите утре.
 
Къде е моето място в тази история? Ами тук, в Барселона. Тук всеки е част от някаква история. Тук съм в любимия си град (в който бих живяла с удоволствие), за да стана свидел на поредната лудория на Луиза Вероника Чиконе и да ви разкажа и на вас.