Да прецакаш анабола

Общество

26-06-2012, 12:17

Автор:

Стойчо Керев

Всичко от Автора

Мацките харесват и пичове с коремчета, и плешиви. Там химията е друга. Само три от десет момичета твърдят, че за тях е важно приятелят им да има тяло на Аполон. Останалите седем търсят предимно чувството за хумор, общата култура и... парите

Прекалената страст към красотата уби 26-годишен варненец. Момъкът прекалил със стероидите и анаболите. Горкото момче се почувствало зле и посетило болницата. Там открили и други изменения в организма, вследствие на употребата на стимуланти. Красивите тела на мъжете са магнит за мацките. Дали е така, как мислите?

Днес фитнес манията у нас е начин на живот. Стотици младежи с неистова страст блъскат железата и приемат химия. В името на изваяното тяло мнозина погубват не само физиката си. Стероидните препарати удрят директно в мозъка. Щетите са непоправими. Измеренията на манията по перфектни фигури е различна. Някои просто го правят от келешлък, други - да подражават на кумирите си, трети - да имат бърз достъп до лесни мацки. Е, има и една разумна група, която просто спортува за забавление и полезност. Изкуството изисква жертви. Позната максима. Какво изкуство е да си направиш органите на развален зеленчук? Не разбирам и не искам да разбера. Тези дни разговарях с психолози и треньори в търсене на истината за феномена "фитнес маниак". Спортистите, които изкарват пари от подобни занимания, ги оставяме настрани. Една вметка. Спомняте ли си колко са смъртните случаи на футболисти, починали на терена. Равносметката е ужасяваща. Припомням я заради идиотията да прецакаш живота си. След малко и за секса. През януари 2004 г. унгарският национал Миклош Фехер, който играеше в Бенфика, почина по време на мач от португалското първенство от сърдечен удар. Камерунският национал Марк-Вивиан Фо колабира и почина по време на игра. Полузащитникът на Севиля Антонио Пуерта свърши в клиника "Вирхен дел Росио" три дни, след като колабира на терена по време на мача от първия кръг на Примера дивисион срещу Хетафе. През 2010-а 26-годишен бразилски футболист припадна на терена по време на мач, а на път за болницата Фредерико да Коща Пинейро умря.

23-годишният полузащитник на Аякс Евандер Сно получи сърдечен удар и трябваше четири пъти да бъде връщан към живота по време на мача на резервния тим на гранда от Амстердам срещу Витес (Арнем). Бившият национал на Холандия колабира на терена и лекарите се бориха в продължение на 15 минути, за да спасят живота на Сно. Капитанът на третодивизионния германски Кемницер Андреас Рихтер припадна на тренировка. 33-годишният защитник загубил съзнание без видима причина.

Грозната статистика продължава. Ще си я спестя. У нас всекидневно младежи се тъпчат с какви ли не боклуци. Заради комплексите си за малоценност и секс. Да, да. Психолози твърдят, че основната причина млади мъже да са във фитнеса е настървеното им сексуално либидо. Избиването на комплекса води до химически експерименти. Препаратите се взимат като бонбонки. Специалист по бодибилдинг сподели с мен, че истината за красивото тяло е преди всичко в главата. Не в мускулите и широкия гръб. Добрите бодибилдъри имат изключително стриктни хранителни режими. Те съумяват да трансформират енергията на витамините и минералите, въглехидрати, мазнини и протеини, за да изразят физиката. Само три от десет момичета твърдят, че за тях е важно приятелят им да има тяло на Аполон. Останалите седем търсят предимно чувството за хумор, общата култура и внимание... – парите.

Тоест каквито и мускули да имаш си гола вода без кинти. Номерът с тялото минава до едно време. После идва разочарованието и стриите по ръцете. Една светната позната ми разказа за удивителен случай, в който отказала среща на разтропан бараба заради грозни ръце. Мускулите му били набраздени като "разораната целина на Шолохов". Последното така и не го разбрал.  Спортът за кеф е едно, професионалният спорт - съвсем друго. А тъй нареченият "фитнес маниак" няма и грам идея какво си причинява. Работата със специалисти в залата е препоръчителна. Така делегираната отговорност се отплаща в пъти. Зобенето с каква ли не химия изглажда мозъка. Бицепсите и трицепсите са важни само, ако главата е в ред. Приемането на стероиди с години наред е сепуко висша степен. Имам приятел, който казва. "Що да се потим у фитнеса, за да чукам. Чета вицове и мъдростта на вековете. Никакъв проблем нямам с гаджетата". Има и друго. В мрежата е пълно с какви ли не вариации на стероиди и анаболи. Експертите трудно се ориентират камо ли някой нов в залата. Още веднъж ще го кажа, за да не ме разберете погрешно. Отиваш да си купуваш кафе в родината на кафето и изведнъж се оказваш с 9 кила кокаин в куфарите. Внимание, информираност, разумност. Мацките харесват и пичове с коремчета, и плешиви. Там химията е друга.