Йоко Оно: Все още ме мразят!

Арт и Стил

29-06-2012, 15:44

Автор:

Георги Тошев

Всичко от Автора

Вдовицата на Джон Ленън призова да изпратим усмивките си за новия й филм

Йоко Оно се завръна на лондоската артистична сцена с противоречива изложба в прочутата Serpentine Gallery в Хайд парк.

Ретроспективната експозиция на вдовицата на Джон Ленън е едно от най-посещаваните събития от грандиозния арт фестивал, съпътстващ Олимпийските игри във Великобритания.

След повече от 10-годишно отсъствие от лондонските галерии, Оно отново е готова да предизвиква с изкуството си. Този път тя не отговаря на провокациите на критици и журналисти, че това което показва е ….”пълен боклук”!

„Вече съм на възраст, в която знам коя съм и какво мога. Мина времето, в което тежко преживявах обидите и нападките, че се храня единствено от славата на съпруга си. Днес съм Йоко и ви показвам това, което съм!”, каза Оно на среща с 15-журналиста, сред които съм и аз.

Интересът към работата й, напук на критиците, е огромен в английската столица.

Завръщане

Началото на нейната изложба започва още в парка, пред галерията. Там са поставени големи кашпи с дървета. На тях посетителите могат да напишат пожелание върху бял лист с конец и след това да го завържат на дървото. Така започва необикновеното пътуване в света на Йоко Оно.

За първи път тя прави инсталация с пожелания, наречена Yoko’s Wish Trees, през 1996 година.Сега Оно отново се завръща към нея.

«Интимно е. Много важно за всеки от нас. Това е начин да вникнем в съкровеното, да усетим накъде се движи светът. »

Ретроспективната експозиция в Serpentine Gallery се нарича  TO THE LIGHT. Тя се състои от няколко колекции със съвременни инсталации, видео-пърформънси и концептуални картини.

"Когато виждам, че нещо, което съм правила през 60-те години, отново ме вълнува, се сещам за думата невинност", обяснява Оно и показва инсталации и видеа от 60-те години до днес.

Изложбата демонстрира огромното влияние на Йоко върху съвременното изкуство. Експозицията е разделена на няколко секции.

В Ceiling Painting Оно се занимава с връзката артист-зрител. Няколко от работите в изложбата карат публиката да бъде активен участник в тях.

Една от най-важните инсталации е  #smilesfilm. Този своеобразен визуален сборник събира усмивките на хора от цял свят. Око призовава към участие всеки, който пожелае. За целта тя разпространи лично видео обръщение чрез социалните мрежи, което публикуваме и в нашия сайт.                            Всеки , които желае може да сложи своето усмихнато фото в Twitter или Instagram, пишейки #smilesfilm. По този става част от глобалния й проект.  На сайта #smilesfilm вече има над 2000 снимки с усмихнати хора. Те ще бъдат включени и в нов филм, който Око прави в момента.

Познатата-непозната

Облечена в черно, с малка бяла шапка и типичните кръгли черни очила от 70-те, Йоко посреща групата от журналисти.

Говори тихо, с типичния си японски акцент, но категорично. Признава, че е шокирана от пожеланията на хората, вързани на дърветата пред галерията.

Peace&Love

„За мен ситуацията в света не се е променила за последните 40-50 години. Хората продължават за не живеят добре. Погледнете мечтите им! Те са за мир, благополучие, здраве. Вижте само колко много пожелания за мир в Сирия има написани! Преди се молехме за мир в Ирак и Афганистан, с Джон протестирахме срещу войната във Виетнам. Днес отново се молим една война да спре! И още нещо не се е променило. Отношението на повечето хора към мен. Само няколко човека наистина харесват работа ми. Другите продължават да смятат, че живея върху  успеха на Джон. Мразят ме, но това наистина не ме вълнува така, както беше преди години.”

Най-новият проект на Оно е късометражния филм „Imagine peace”, който ще бъде представен по време на Олимпийските игри.

„Има хора, които продължават да се правят, че не съществувам на артистичната сцена. Толкова години след смъртта на Джон те продължават да ме обвиняват за разпадането на Бийтълс. Има три неща, от които не мога да се отърва вече толкова много години по пътя си. Първото е, че съм чужденец, втората, че съм жена и третото , че се боря да бъда независим артист! Джон ме подкрепяше във всички мои проекти. Смятам това за важно и ценно.

Наскоро много се смях на един журналист, който се беше изумил, че съм поздравила Пол/ б.а. Макартни/ за 70-годишния му рожден ден. Що за глупост?! Разбира се ,че ще го поздравя, та той е част от моя живот, както и от живота на моето семейство!”

 Олимпиадата

„Олимпийските игри имат много важна роля за идентификацията на хората. Те са като да се погледнеш в огледалото и да прецениш колко физически можеш да издържиш. Няма да кажа нищо лошо за предишните игри в Китай. Те бяха величествени като мащаб и организация. Важно е да не се състезаваме само физически, а да поддържаме и духовната си сила във форма. Всички заедно. Това е толкова английско”.

Духът на Великобритания впечатлява Йоко още с пристигането й в Лондон за първи път през септември 1966 г. Тогава участва като артист в легендарния сипмозиум „Арт деструкции”, на който се превръща в истинска звезда на съвременното изкуство. Няколко месеца по-късно  среща Джон Ленън в лондонска галерия.

От този период Оно показва в ретроспективната си изложба прочутото  видео, в което стои неподвижна. Зрителите се качват до нея и с ножица режат парче по парче от роклята и бельото й.

Публиката днес е различна. Новите почитатели на Йоко я харесват такава, каквато е. Те не я възприемат единствено като вдовицата на Джон Ленън.

Оно има над 2 милиона последователи в Twitter. Новата й публика от дигиталното поколение.

Лейди Гага

„Имах велико преживяване преди време. На края на един от концертите на моята група Пластик Око бенд в Лос Анжелис през 2010 година Лейди Гага се качи на сцената и заедно пяхме. Беше токова велико преживяване, че публиката полудя. След това хиляди гледаха това изпълнение в YouTube. Мисля, че беше  фантастично. Гага беше фантастична! И ние трябва да покажем нейната енергия на феновете на Йоко и Джон!”