Длъжниците в Германия избиват заложници!

Общество

05-07-2012, 13:14

Автор:

Мая Костадинова

Всичко от Автора

Длъжниците в България разчленяват познати и екзекутират публично!

Гражданите на една от най-цивилизованите държави в Европа бяха потресени от поредния превъртял, заради липсата на пари човек.

В Карлсруе германец, който отказал да напусне жилището, за което не плащал наема си от месеци, разстреля няколко души! След като уби със собствения си пистолет четиримата заложиници, длъжникът хвърли граната в стаята, в която 3 часа ги държеше заключени. Потресаващият разказ ще лежи на съвестта на немските полицаи, защото медиите вече реагираха и започнаха да търсят отговорност за това как точно полицията не е успяла да овладее заложническата драма. У нас, слава Богу, единствената заложническа драма преди малко повече от година завърши с хепи енд. Стефан Петров простреля охранителя на Банка в Сливен и държа шест жени за заложнички 20 часа. Причината – скъсали го на кормуване за пореден път, останал без близки и без пари.

Често казваме, че хората в България са полудели. В такива ситуации, като тази в Карлсруе обаче е по-добре да замълчим и да не дърпаме дявола за опашката. Колкото и да сме зле, има и по-зле. Подобна драма с такъв край, като тази в Германия, у нас би предизвикала нечуван скандал. Разликата, разбира се е в това, че сега вероятно германците ще уволнят някой полицейски началник, а ако това се случи у нас най-много да накажат един двама „обикновени” полицаи.

И длъжниците у нас полудяха! Подценяваната от години битова престъпност отне живота на 22 годишно момче. 1500 лева и две пити кашкавал станаха причина Николай от София да бъде разфасован. Разрязан на парчета в панелен апартамент в „Овча купел”, крайниците му били сложени в торби изхвърлени в река Огоста. Убиецът, баща на едно дете бил безработен от година и искал с парите от оборота на Николай да си откупи колата, която оставил за продажба преди два месеца в авто къща! Пробвал да продаде и двете пити с кашкавал, които откраднал от буса на момчето.

В такива моменти всички се питат – какво, по дяволите става? Светът ли полудя или такова поколение расте? И ако кажем, че това е битов проблем, то какво да мислим за изцяло криминалния разстрел в благоевградско. Публична екзекуция край Разлог уби лихвар и неговия охранител. Една жена от кравефермата на лихваря бере душа. Най-вероятната причина, според разследващите е, че длъжници на лихваря го отстраняват, за да не му връщат пари.
В друга ситуация си мисля, че едва ли щяхме да сме равнодушни при една подобна публична екзекуция. Колко пъти в България убиват някой друг, освен мишената и колко пъти невинни хора са почти смъртоносно ранени?

Протести за това няма. Приемаме, че разстрелите на пътя са нещо нормално. Чукаме на глава и си казваме, че този – мъртвия сам си е виновен. Щом е бил богат – да мре, нали?
Странно е, че недоволството сякаш по-лесно ни изкарва на улицата заради горите и морските градини, отколкото заради липсата на работа и ниските заплати. Заради обирите на село и ниските пенсии. Не че омаловажавам протестите на природозащитниците. В никакъв случай!
Мисля си обаче, че е хубаво да се обединяваме и около други цели, нали?