Заложници на чужди интереси или лесни жертви за световната политика?

Общество

26-07-2012, 16:23

Автор:

Мая Костадинова

Всичко от Автора

Според Иран - Израел сам е организирал терористичния акт срещу своите граждани

Започвам с въпрос и цитат, от думите на премиера Бойко Борисов: “…Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст…” .

В това изказване можем да открием причините за случилото се в Бургас. Да прочетем големите интереси на големите сили, както и тези на две страни със стар конфликт – Иран и Израел. Разбираме и част от причините да изберат България за ужасяващия терористичен акт. Невинните жертви, сред които и нищо не подозиращ български шофьор от малко слеце, станаха повод за големи искания. Израел настоя Хизбула да бъде обявена за терористична организация от Европейския съюз. Искане, което само по себе си означаваше Европа да обяви война на арабския свят. Абсурдни намерения, на които Иран отговори чрез посланика си в ООН Мохамед Хазаи : "Подобна терористична операция може да бъде планирана и извършена само от същия този режим, чиято кратка история е пълна с операции на държавен тероризъм и убийства, целящи да замесят други в името на теснополитически изгоди". Иранският дипломат добави гръмко: "Аз бих могъл да приведа много примери, които показват как този режим е убивал собствените си граждани и невинни евреи през последните двайсет години”.

Според Иран - Израел сам е организирал терористичния акт срещу своите граждани.

Прехвърлянето на обвинения и опита за извличане на политически дивиденти, за съжаление, се случва на гърба на нашата държава. И това е жестоко! Искрено се надявам, че дипломатичния подход на официалните власти у нас ще бъде достатъчен, за да ни предпази от това да станем арена на други жестоки опити за отмъщение.
Всички знаем, че Съединените щати и Израел от години водят кампания срещу ядрената програма на Иран. Твърди се, че Израел стои зад убийството на учени, участващи в спорната ядрена програма на Техеран. Според анализаторите това е причината Иран да търси отмъщение, като през последните месеци атакува израелски дипломати по цял свят. Разузнавачите стигат по-далеч, те твърдят, че случващото се в Сирия е опит за натиск върху Иран. И колко спокойни можем да бъдем в ситуация, в която минути след атентата израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви:”…Израел ще реагира мощно срещу иранския терор”, а военният министър Ехуд Барак го допълни: “…Силите за сигурност ще действат с всичката си  сила, за да се доберат до извършителите на тези атаки и на тези, които са ги изпратили".
Притесненията след всичко, което ни сполетя, като “гръм от ясно небе”, са повече от основателни. Едно обаче е сигурно – война скоро няма да има и Слава Богу!
В САЩ предстоят избори, едва ли някой ще рискува да вкара страната във втора война, паралена с тази в Афганистан. Израел неможе да се ангажира сам да нападне никого, поне за сега, твърдят наблюдателите.
Можем само да се молим никога повече да не ни използват за проводник на политически решения, чрез безотговорни и безбожни убийствени нападения.
Какви изводи си извадихме ние от трагедията, която ни сполетя и разбрахме ли коя е най-голямата ни сила в подобни ситуации. Затова ще ви разкажа друг път.

За сега само едно:
Дано жертвите почиват в мир.
Поклон!