5 000 паунда и помиярите няма да ни ядат!

Общество

26-07-2012, 14:45

Автор:

Владимир Зарков

Всичко от Автора

Простотията и законите ни са тасива, че и стопанинът ще свали гащи до песа

Над 100 часа съм в Лондон и още не съм видял бездомно куче!? Ама ще видя. Не може пък хептен да няма. Все някое се спотайва някъде. Няма как на тези толкова всичко да им е наред. Всъщност наред им е, че и отгоре. И знаете ли защо? Защото имат закони, а не природозащитници. Тези последните у нас кучета ги яли. Както и законите. Затова на един кореняк софиянец днес се падат по 5 помияра. А само за последните 7 месеца убитите от бездомни кучета в София хора са двама. Колкото в Лондон за последните 21 години!

Какви са толкова тези закони в английската столица ли? Елементарни. Но съблюдавани! Всеки стопинин на куче е длъжен да му направи паспорт. И всяка година да го подновява. Лично с четирикракото до него. Така се явяват в службата. Няма ли го песа, няма и паспорт. А глоба. В размер на 5 000 паунда! Общинската администрация е пресметнала, че тези пари са необходими да бъде намерено кучето, кастрирано, прибрано в пирют и гледано докато лае. Така собствениците, които имат четириного могат да избират: или да го изхвърлят срещу 5 бона глоба, или да го предадат в местния приют срещу ангажимента всеки месец да плащат по 20 паунда.

Днес сутринта в парка до двореца Бъкингам имаше над сто стопани на кучета с любимците си. А на тревата нито един екскремент! Указатената табела казва всичко - собственик на куче, който не събира отпадъците зад него се глобява с 1300 паунда! Жестока работа! Но още по-жестоко възпитателна. На тези хилядолетни морави хората от десетилетия са свикнали да се изтягат на сянка. И точно споменатите закони и глоби им гарантират, че утре няма да положат морна главица на миризливо кучешко ако.

Толкова ли е трудно и у нас да стане така? Каква е глобата за стопанин зарязал кучето си? Толкова мизерна, че в този си вид не може да те накара да се замислиш да вземеш ли палето, когато е още малко или да го оставиш. Каква е глобата за стотиците идиоти в София, всъщност май са хиляди, чиито лаещи подопечни наторяват сутрин всичко, до което се докопат? Толкова нищожна, че самият стопанин ще свали гащи до песа си. Защото никой не ги преследва. Това му е майката на разрешаването на проблема с бездомните кучета и бездомната съвест на собствениците им. Няма ли жестоки закони и още по-жестокото им съблюдаване, кучетата наистина ще ни ядат.