Чамбао с турне в България през ноември

Арт и Стил

31-07-2012, 12:17

Автор:

Георги Тошев

Всичко от Автора

Ла Мари и групата ще зарадват феновете в София, Пловдив и Варна, билетите се продават от днес

Най-известната испанска група през последните 10 години Чамбао се завръща в България през ноември.

Ла Мари от Малага и групата ще имат три самостоятелни концерти у нас, събрали най-големите им хитове за последните 10 години, както и композиции от последния им албум.

Първият концерт е в София на 7-ми ноември в зала 1 на НДК, вторият е на 8-ми ноември в Панаирна палата 2 в Пловдив, а последният в Двореца на културата и спорта във Варна на 10-ти ноември.

Билетите са в продажба от днес на касите на залите и в мрежата на Ивентим.бг на цени от 20, 30 и 40 лева.

Невероятното музикално пътуване из испанската традиция започва у нас на шега през есента на 2006-та година. Тогава се случва първият концерт на набиращата скорост и популярност формация в София.

Ла Мари от Малага

Тя е душата и гласът на Чамбао. Момичето, което разказва за любовта към родния край, приятелите и семейството си толкова вълшебно, че кара света да пее с нея.

Ла Мари, събира цялото слънце на Андалусия в сърцето, очите и гласа си. Вече 10 години музиката й привилича почитатели от цял свят.

Чамбао са Мария и нейните момчета от Малага – в началото - Даниел & Едуардо, а по-късно - Тони Кантеро, Тони Ромеро, Хуанито, Коки, Роберто, Оливер.

Музиката им тръгва от любов, на плажа в Малага, под един сламен покрив в нощта на Сан Хуан, когато магията е в стихията си. И така вече 10 години, 5 албума, купища награди и признание, дует и турне с Рики Мартин, няколко специални проекта, една книга, възпяла живота през болката и битката с диагнозата ‘рак’, една победа в името на живота, заради самият живот и много, много слънце, пясък, море и усмивки.

България е единствената територия, извън родната им Испания, където Чамбао ще направят 3 концерта.

„България за мен е у дома”, споделя Ла Мари.

„Когато дойдохме за първи път през 2006-та година нямах идея, че толкова много хора познават музиката ни, знаят текстовете и ни обичат. Където и да ходим, винаги най-важни са хората, които идват на концертите ни. Хората тук носят слънце в сърцата си.”

История

Чамбао дебютират на сцената през 2002 година с албума „FlamencoChill”, който постига грандиозен успех в Испания и се превръща в тотален бест-селър. Албумът смесва фламенко ритми със съвременен клубен звук. Чамбао са обявени за създатели на новия стил „фламенко чил”. През 2003г. излиза албумът „EndorfinasEnLaMente”, който получава испанските музикални награди в категориите „Най-добър албум” и „Най-добра музикална творба”. В албума е включена и една от най-емблематичните песни на Чамбао – “Ahi Estas Tu”, вече със статут на музикален химн на региона Андалусия (Южна Испания). През 2005г. излиза албумът „PokitoaPoko”; следва концертният DVD албум „ChambaoPuro” (2006); компилацията „Caminando 2001-2006”; албумът „ConOtroAire” (2007), награден с испанската музикална награда за „Най-добър фюжън албум” и номиниран за Латино Грами в категорията „Най-добра алтернативна песен” за “PapelesMojados” ; през 2009 излиза албумът „ChambaoenelFindelMundo” във формат книга – CD – DVD, записан лайф в Националния парк Перито Морено в Аржентина. Албумът печели Латино Грами за най-добро оформление. Сега, Чамбао с нов албум и турне са едно от най-очакваните завръщания на годината.

Попитана какви са плановете й в бъдеще, отговорът на Ла Мари е: „Да живея”.

Новият албум

Чамбао зарадваха феновете си през май с нов албум. Той отбелязва десет години от дебюта на групата и 5 години от излизането на последния им студиен албум - ConOtroAire.

Ако на някой му се струва, че пет години са прекалено дълъг период, Ла Мари обяснява: „Създаването на музика е естествен процес, в него няма предварителен график. В един момент почувствах, че трябва да спра и да се оттегля от сцената и от целия цирк, който е в света на музиката”.

Ла Мари, гласът на Чамбао, разказва как се минали последните няколко години за групата: „Последното ни турне приключи с концерти в Мексико и Чили и през ноември 2009-та записахме концертния албум в Перито Морено (Аржентина). Решихме, че 2010-та година ще я посветим на семействата и приятелите ни и всеки ще се отдаде на личните си занимания. Аз лично имах нужда да погледна нещата отстрани, да съм сред публиката на концерти и изобщо да се наслаждавам на всички нормални неща от ежедневието. В средата на 2011-та започнахме работа по новите песни и между януари и февруари тази година влязохме в студио, за да ги запишем”.

Песни за душата

Al Aire, Lo Mejor Pa Ti, La Verdad Mentira, Miedo Por Dentro, Los Suenos, El Vaiven, Beliche, Buenos Consejos, Llevalo Contigo, Desde Mi Balcon (и бонус песента Madre Tierra) са 11-те песни от новия албум на Чамбао. “Нахвърлях различни мелодии през годините и не мислех, че голяма част от тях ще станат песни – продължава Ла Мари - композирах в моменти на вдъхновение от усещане, жест или нещо, което се случва около мен. Така се създаваше и оформяше мелодията. В албума има и текст, който написах още през 2003-та година – към песента Buenos Consejos, но чак сега му дойде времето. Така, че песните в новия албум са резултат от моето персонално „разкачване” от Чамбао, от което имах нужда и „свързването” с личния ми свят и със самата мен” – завършва певицата.

Новият албум затвърждава музикалната същност на Чамбао – завладяваща смесица от музиката на Средиземноморието, носеща космополитно звучене в съвремието ни с неподправена сензитивност.

Албумът съвпада с десетгодишния юбилей на групата и е особено специален за Ла Мари. „От момента на раждането ти, всяка глътка въздух, чувство или мисъл не спират да те променят. Мисля, че не само е неизбежно, но и необходимо, човек да се себеопознава и да се наслаждава от това. Освен годишнината ни, този пети албум е различен за мен, защото с него завършвам един етап в личен и професионален план и започвам нов, в който нищо не е толкова важно, че да си заслужава цялата тази лудост и стрес.. Въпреки, че все още се опитвам да се уча на това всеки ден.”

Звук, който покорява

Албумът е продуциран от CarlosRaya (носител на наградата „Най-добър продуцент за 2010-та” на Испанските музикални награди, „Най-добър тонрежисьор” за 2011-та и китарист в някои от най-успешните испански рок групи - Quique Gonzalez, Fito & Fitipaldis и M-Clan), който безпогрешно усеща духа на Чамбао с продукцията, която създава за новия албум и най-вече с оригиналните аранжименти, които създава. Ла Мари е впечатлена от прецизността на работата му и изпипването до най-малкия детайл. „От общо четири албума до момента, три от тях направихме заедно с Боб Бенозо.

CarlosRaya е рок музикант и продуцент и потапянето му в света на Чамбао дава нов оттенък върху творческата идентичност на музиката им.